HDZ ubacio Zekanovića i u Otvoreno: Žestoko je napadao Grmoju i Mirelu Ahmetović

HDZ ubacio Zekanovića i u Otvoreno: Žestoko je napadao Grmoju i Mirelu Ahmetović

Vladajući nisu uspjeli spriječiti saslušavanje bivšeg šefa JANAF-a i Uskokova optuženika Dragana Kovačevića pred Antikorupcijskom vijećem u Saboru. Kovačević je ustvrdio da je na sastanku u Vladi premijer Andrej Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije – što je on odbio.

Je li Kovačevićevo saslušanje dalo jasan odgovor na pitanje koji bi bio premijerov motiv da radi u interesu MOL-a, a ne Hrvatske? Zašto je nekadašnji čelnik JANAF-a šutio – o, kako tvrdi – višegodišnjim pritiscima vezano uz preusmjeravanje nafte Mađarskoj? Što su slabe točke korporativnog upravljanja u trgovačkim društvima s vlasničkim udjelom države?

Habijan: Nitko iz iz vladajuće većine nije želio spriječiti sjednicu Antikorupcijskog vijeća

DamirHabijan, HDZ kazao je u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” kako ne zna tko i kada je iz vladajuće većine, odnosno iz HDZ-a rekao da želi spriječiti sjednicu Antikorupcijskog vijeća.

Dodao je kako je on već na 24. sjednici Antikorupcijskog vijeća istaknuo da dvoji da zaključak o saslušanju nije sukladan niti odluci o osnivanju Nacionalnog vijeća, niti o Poslovniku Hrvatskog sabora, ali ni Poslovniku o radu Nacionalnog vijeća.

Naglasio je kako je na radnom sastanku najavio da će uputiti prijedlog, odnosno zahtjev za davanje mišljenja nadležnom saborskom odboru, a to je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Danas je taj odbor i dao svoje mišljenje, koje nije obvezujuće, a i ne može spriječiti održavanje sjednice Antikorupcijskog vijeća.

Grmoja: Nisu imali druge, nego su se morali povući

Nikola Grmoja
iz Mosta rekao je kako Antikorupcijsko vijeće, kao jedino tijelo u Hrvatskom saboru ne može saslušavati, dok sva ostala tijela mogu to činiti.

To je po njemu jedan apsurd i smiješno tumačenje saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Dodao je kako je vladajuća većina imala namjeru zabraniti sjednicu Antikorupcijskog vijeća, no kada su vidjeli odlučnost članova vijeća, nisu imali druge, nego su se morali povući.

Istaknuo je kako ih je upravo on pozvao da se dalje ne sramote.

Ahmetović: Neobično je da se HDZ-ova većina držala tvrdnje da sazivanje vijeća nije u skladu s procedurom

SDP i Zeleno-lijevi blok uputili su zahtjev za ocjenu ustavnosti oko tumačenja Poslovnika. Mirela Ahmetović iz SDP-a naglasila je da očekuje pozivan ishod, odnosno da ovakav zaključak kakav je donesen nije u skladu s Ustavom niti s Poslovnikom.

Kazala je kako je vrlo neobično da se HDZ-ova većina od početka držala tvrdnje da sazivanje Antikorupcijskog vijeća i saslušanje sugovornika nije u skladu s procedurom.

No, kada su saslušali oporbene zastupnike, predsjednika Kluba SDP-a i ostale zastupnike, shvatili su da su potpuno u krivu, te su prebacili priču da nije dobro saslušavati čovjeka koji je pod optužbom USKOK-a.

Zekanović: Oporba je sama sebi srušila kredibilitet

Hrvoje Zekanović
, HDS istaknuo je kako su Sandra Benčić iostale kolege na vijeću danas potvrdili da je zahtjev od Damira Habijana u redu. To je potvrdio i Arsen Bauk u središnjem Dnevniku HTV-a.

Naglasio je kako je na sjednici Antikorupcijskog vijeća pozvan čovjek koji je osumnjičen za korupcijska djela. Rekao je kako je oporba u Hrvatskom saboru s današnjim događanjem sama sebi srušila kredibilitet.

Poručio je da je Dragan Kovačević danas iznio dosta neistina.

“Kovačević nije rekao ništa”

Habijan je dodao kako je Sandra Benčić danas i sama potvrdila da Antikorupcijsko vijeće nije matično tijelo. Kazao je da ga je danas zabrinulo što se uopće raspravljalo može li on uopće uputiti zahtjev Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav glede sjednice Antikorupcijskog vijeća i saslušanja na istoj.

Istaknuo je kako nije istina da se HDZ bojao saslušanja Dragana Kovačevića, koji danas nije rekao ništa. Ahmetović je kazala da je smiješno kako Zekanoviću smeta svjedočenje Kovačevića, koji bi mogao otkriti neke informacije.

Grmoja je rekao kako HDZ-u nije smetalo samo današnje svjedočenje, već da je Kovačevićevo izlaganje samo početak priče. I da će se otkriti mnoge stvari što se sve radilo s INA-om.  

“Nije pitanje korupcije, već veleizdaje”

Grmoja je naglasio kako Hrvatska u jeku krize isporučuje hrvatsku naftu po jeftinim cijenama Mađarima, oni je obrađuju, a Hrvatska je po skupljoj cijeni uvozi. Dodao je kako to nije pitanje korupcije, već veleizdaje.

Kazao je da je jako fokusiran na osobe koje odvlače pažnju s te priče, stoga će govoriti o meritumu.

Habijan je rekao ako Grmoja ima bilo kakve informacije, onda je njegova dužnost to prijaviti nadležnim tijelima.

“Kovačevića instruiraju zastupnici Mosta i SDP-a”

Zekanović je naglasio kako oporba radi protiv nacionalnih interesa. Habijan je dodao kako oporba Kovačevića koristi za svoje ciljeve.

Ahmetović je poručila kako je njoj jedino bitan odgovor na pitanje je li Andrej Plenković sugerirao potpisivanje memoranduma kojim se predaje hrvatska nafta Mađarima. Dodala je da je nedvojbeno potvrđeno da jeste.

Zekanović je istaknuo kako Kovačevića instruiraju zastupnici Mosta i SDP-a. Rekao je da je današnja sjednica bila Grmojina igraonica.

Ahmetović je demantirala Zekanovićeve tvrdnje da SDP instruira Kovačevića.

Grmoja je dodao kako je HDZ danas potučen do nogu. Poručio je kako saslušanja idu dalje, a Habijan je istaknuo kako nitko neće sprječavati daljnja saslušanja.