Hebrang poručio Medvedu: Čak 18 branitelja umire svakog dana u Hrvatskoj. Žive 15 godina kraće

Hebrang poručio Medvedu: Čak 18 branitelja umire svakog dana u Hrvatskoj.  Žive 15 godina kraće

Ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang reagirao je na priopćenje Ministarstva hrvatskih branitelja. Hebrangovu reakciju prenosimo u cijelosti.

“Molim Vas da objavite ovaj odgovor goospodinu Tomi Medvedu, ministru hrvatskih branitelja, koji je u svom istupu povodom tiskovne konferencije saborskog zastupnika Stipe Mlinarića Ćipe iznio niz neistina o sistematskim pregledima hrvatskih branatelja. U svom odgovoru g. Medved iznosi niz dobrih rješenja ove Vlade u vezi vraćanja materijalnih primanja našim braniteljima, a koja im je ukinula Jadranka Kosor. S time se ispravlja velika višegodišnja i nenadoknadiva nepravda i ovakav čin je za svaku pohvalu. No u vezi sistemaskih pregeda branitelja g. Medved očito ima krive savjetnike, ili pak postoji neki drugi razlog nesagledavanja ovog problema.

Svi brojčani podaci koje navodim mogu se nači na internetu, stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Te katastrofalne rezultate sistematskih pregleda branitelja analiziram već pet godina i šaljem na sve relevante adrese, od premijera do resornih ministara, ali nikada nisam dobio odgovor. O čemu se radi? Činjenica je da u Hrvatskoj umire 18,4 branitelja svakoga dana! Umiru u dobi 15 godina ispod očekivane!

Kako sam dobar dio svojega života te svoje profesionalne i političke karijere posvetio spašavanju života naših branitelja, prvenstveno kao ratni ministar zdravstva, ali i kao član Državnog ratnog stožera i pričuvni general saniteta HV, nisam mogao gledati bez reakcije takvu situaciju. Prema navedenom izvoru, samo godine 2021. umrlo je 6730 branitelja, ili 18,4 svakoga dana, svi mlađi od 60 godina. Uzrok su nestručni i protuzakoniti sistematski pregledi. Gospodin Tomio Medved ne zna za pravili da veterani moraji biti pregledani jednom godišnje, prema svjetskim stručnim standardima.

U državama u kojima nema posebnog zdravstvenog sustava samo za veterane, nego su oni dio općeg sustava kao kod nas, te preglede obavljaju obiteljski liječnici ili prema anglosaksonskoj literaturi „general practicioners“. U nas jedino oni su dio informatičkog sustava koji prati sve zdravstvene i psihosocijalne parametre i zato novi prijedlog Ministartsva zdravstva planirane sistematske preglede opće populacije temelji na njima. Jedino su branitelji izvan ovogt stručnog standarda i njih pregledavaju većinom bolnički specijalisti, koji bi u lancu pregleda trebali doći na kraju za zaključnu dijagnozu i terapiju.

Zato i naš zakon o zdravstvenoj zaštiti u čl. 30. određuje da sistematske preglede branitelja obavljaju obiteljski liječnici, a ne bolnički. Što je posljedica ovakvog nakaradnog sustava? Najprije, daleko premali broj pregledanih branitelja. U četiri godine provođenja nakaradnog programa pregledano je samo njih 70 000 i to samo po jedan put! Koliko smo daleko od jednogodišnjeg intervala pregleda ratnih veterana?! Pa njih 400 000 nije pregledano ni prvi puta! I neće po sadašnjem programu niti u slijedećih dvadesetak godina.

Drugo je pitanje kvalitete takvih pregleda. Osim što su brojčano daleko premali, a primjerice za 2023. godinu planiranio je pregledati samo 15 500 branitelja (?!), objavljeni rezultati su tragični. Prema njima primjerice UZV prostate nema zabilježeno 11 442 od pregledanih branitelja, UZV abdomena nema zabilježeno u pregledima 2 211 branitelja, enzimi kod 13 435, kod čak 11 754 branitelja nije zabilježen ni šećer u krvi, a kod 36 151 nije zabilježen ni krvi tlak! A onda se čudimo da nam veliki bropj branitelja nepotrebno umire od srčanožilnih bolesti!

Naime, dijagnoza koja nije zabilježena ne može se ni pratiti, a kamo li liječenje ako i postoji! Ogroman broj branitelja umire od malignih bolesti, a ni kod jednog nije zabilježen primjerice test za krv u stolici, ili niskodozni CT u detekciji najčešćeg braniteljskog karcinoma pluća! Gospodin Medved se hvali da od pregledanih branitelja oko 50 posto ima prepruku za daljnju obradu. A rezultata tih pregleda, ako se koji i napravi, nema nigdje! Ovakvih slični tragičnih podataka ima na pretek i zato već četiri godine pišem ne medijima, nego vrhovima državne uprave i medicinske struke. Odgovora nema i situacija se ne popravlja, a može se vrlo lako ispraviti.

Posebno napominjem da su mi pripadnici Ministarstva branitelja usmeno uizrazili svoje slaganje s ovom analizom, ali uz napomenu da se ne usude javno istupiti. Pa on ni ne moraju javni istupiti, kao ni pripadnici drugih tijela državne uprave, jer to nije njihova struka. Oni trebaju samo imenovati neovisnu ekspertnu skupinu da ispita ove navode i predloži rješenje, a do toga na moje uporne zamolbe ne dolazi!

Posebno demantiram navode g. Tome Medveda da me je zvao na nekakve sastanke. Od vremena kada sam vodio skupinu za izradu prijedloga plana sistematskih pregleda, a naše prijedloge je prihvatila međuresorna skupina, do danas g. Tomo Medved me nije nijednom pozvao, a to znači posljednjih šest godina! Samo jednom me je zvala jedna dužnosnica njegova ministarstva, ali to nije razina za rješavanje života naših branitelja. Na nikakve sastanke političara ni dužnosnika i ne mislim doći, jer ovo je stvar struke a ne poltike!

Potpuno izmijenjeni prijedlog nekadašnje radne skupine nikada nije obrazložen. Upravo su smiješne izjeve g. Medveda da obiteljski liječnici ne žele ili ne mogu izvršiti svoju zakonsku obavezu. Naravno, za to ih treba dostojno platiti i dostojanstveno se prema njima odnositi jer to su ljudi koji nose najveći dio naše zdravstvene zaštite na svojim leđima. Sada će se na ta leđa natovariti praćenje sistematskioh pregleda milijuna građana, ali nikako ne i branitelja! Na kraju, gospodine Medved, molim za malo više poštivanja struke i za malo više emocija prema braniteljima, koji su oslobodili Hrbvatsku od srpsko-crnogorskih agresora žrtvujući svoje zdravlje”, ističe Andrija Hebrang.

Možda će vas zanimati: Ministar Medved uzvratio Stipi Mlinariću: Umjesto argumenata, on koristi neprovjerene i neutemeljen podatke Andrije Hebranga

Stipo Mlinarić Ćipe: Mi smo 1991. godine krvarili u ratu, a Andrej Plenković i njegovi dečki su na Zrinjevcu jeli kroasane i ispijali kapučina

Foto: Hina