Henry Kissinger iznenadio svijet: Nagovara Ukrajinu da se odrekne dijela svog teritorija?

Henry Kissinger iznenadio svijet: Nagovara Ukrajinu da se odrekne dijela svog teritorija?

Bivši američki državni tajnik, geopolitički konzultant Henry Kissinger (99) pozvao je Zapad da prestane pokušavati poraziti ruske vojnike u Ukrajini jer bi njihov poraz mogao dugoročno destabilizirati Europu, piše The Telegraph.

Kissinger je u ponedjeljak u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu razgovarao s njegovim osnivačem i izvršnim predsjednikom Klausom Schwabom (84) te tijekom tog razgovora ustvrdio da trenutno raspoloženje u svijetu sugerira da bi poraz Rusa bio fatalan za Zapad jer bi doveo do reorganizacije europske hijerarhije moći.

Doajen svjetske diplomacije rekao je i da rat u Ukrajini ne bi smio trajati još dugo, a gotovo da je i rekao da bi Zapad Ukrajinu trebao pritisnuti da prihvati uvjete obustave vatre koji nisu u skladu s njezinim trenutnim ciljevima i situacijom na terenu, javlja Jutarnji list.

– Pregovori moraju početi tijekom iduća dva mjeseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih se neće moći tako lako prijeći. Idealno, linija razdvajanja trebala bi biti povratak na prethodno stanje stvari. Inzistiranje na nastavku ratovanja nakon što prođu ta dva mjeseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije – rekao je Kissinger.

Kissinger je dodao da je Rusija već 400 godina dio Europe te da je u ključnim trenucima garantirala da će se održati ravnoteža moći na Starom kontinentu.

– Europski lideri ne bi smjeli zaboraviti na dugoročne odnose i ne bi smjeli riskirati do te mjere da Rusija i Kina postanu trajni saveznici – rekao je iskusni političar.

– Nadam se da će Ukrajinci svoje junaštvo uskladiti s mudrošću – ustvrdio je Kissinger te rekao da Ukrajina treba biti neutralna tampon-zona, a ne granična zemlja.

Kissingerovi komentari dolaze u trenutku kada Zapad sve teže pronalazi zajednički jezik oko toga kako se suprotstaviti Rusiji.

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je tijekom WEF-a da Mađarska i druge “neposlušne zemlje” koče uvođenje potpunog naftnog embarga Rusiji. Habeck je rekao da Njemačka manje-više može izdržati bez ruske nafte, ali da druge članice EU žele nastaviti kao da se ništa nije promijenilo.

Šef ukrajinskog energetskog konzorcija Naftogaza Jurij Vitrenko rekao je da zemlje koje ne žele uvesti zabrane to rade iz lažnih pobuda.

– Oni zapravo žele uživati u ruskoj nafti po akcijskim cijenama – rekao je Vitrenko.

Ne slažu se ni svi američki politički akteri oko toga kako treba nastaviti podržavati Ukrajinu. Iako je Kongres SAD-a nedavno odobrio slanje 40 milijardi dolara teškog paketa pomoći Ukrajini, 11 senatora i 57 kongresnika glasalo je protiv toga da se pomogne Ukrajini. Trenutno nitko sa sigurnošću ne može reći pokušava li SAD kazniti Rusiju zbog napada na Ukrajinu ili možda pokušava Kremlju dati priliku da se oslobodi sankcija ako promijeni politiku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je okupljenima na WEF-u da će svijet ove godine doznati vlada li svijetom “sirova snaga”.