Hoće li Milanović poslušati savjet supruge Sanje? Naravno da neće jer je sve to politički marketing

Hoće li Milanović poslušati savjet supruge Sanje? Naravno da neće jer je sve to politički marketing

Hoće li se bivši premijer Zoran Milanović na velika vrata vratiti u politiku? Iz reakcija njegovih bivših bliskih suradnika, stranačkih kolega i koalicijskih partnera može se zaključiti kako željno priželjkuju povratak ovog političara kojeg mnogi pamte više po drskom ponašanju, pametovanju i skandaloznim “milanovićizmima” nego po nečem korisnom za Hrvatsku. Mnogi u SDP-u još nisu prežalili njegov odlazak, pogotovo oni nezadovoljni aktualnim predsjednikom Davorom Bernardićem, koji je u kratkom roku srozao rejting stranke do alarmantnog stanja.

Sudeći po sve češćem pojavljivanju Zorana Milanovića u javnosti, ali i po učestalim medijskim napisima, čini se da će im se želja ispuniti i to, ni manje ni više nego kandidaturom bivšeg šefa na predsjedničkim izborima. Navodno, kako kažu njegovi bliski suradnici, Milanović o tome ozbiljno razmišlja. Jer, on nije iz politike otišao spuštene glave, pa se u nju i te kako može vratiti, kaže jedan od njih. Milanović je dakle otišao uspravne glave nakon poraza od Tomislava Karamarka i, nakon što se okušao u poslovnim vodama, ponovno razmišlja o povratku, i to, ni manje ni više, nego na Pantovčak. Navodno mu i ankete idu u prilog i pokazuju da je on jedini kandidat koji bi mogao poremetiti planove Kolinde Grabar-Kitarović da osvoji drugi mandat.

Dokazano je da je pamćenje hrvatskih birača vrlo kratko. U prosjeku, nakon dva tjedna sve afere padaju u zaborav. Ima ih previše i jednostavno ih je teško sve zapamtiti, a Milanović ih je imao dosta. Spomenimo samo pad hrvatskog rejtinga u kategoriju “smeće”, rata s braniteljima na Markovu trgu, izjava o Hrvatskoj kao slučajnoj državi, izjavi kako do osnivanja NDH u Europi nije bilo masovnih egzekucija zato što su bili drugačije vjere i drugačijeg porijekla… I ne zaboravimo, iseljavanje iz Hrvatske počelo je za njegova mandata. No, to očito nisu razlozi koji bi bivšeg premijera odvratili od eventualnog povratka u politiku. Jer u Hrvatskoj očito sve prolazi, pa i to da po mnogim parametrima neuspješan bivši premijer ponovno zavlada Hrvatskom.

Prije rije par dana pojavio na proslavi 70. godišnjice donošenja Deklaracije o ljudskim pravima i konferenciji “Budućnost mira – 2018.” u organizaciji Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, čiji je dekan  Joško Klisović, zamjenik bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.  Milanović ni ovom prilikom nije htio reći hoće li se kandidirati, razočaravši okupljene, ali je svojim kratkim govorom dao povoda da se i dalje nastavi pričati o njegovom povratku.

Osvrnuo se Milanović na neke aktualne hrvatske političke probleme poput migrantske krize ili kritiku konzervativaca. Svoje SDP-vce ostavio je u dvojbi jer, s obzirom na to da je dobar dio govora posvetio liberalnoj demokraciji, a ne socijaldemokraciji i ljevici. “Jedino jamstvo očuvanja mira je liberalna demokracija, druge demokracije osim liberalne i nema”, rekao je Milanović. Rekao je i kako su liberalne demokracije važne za mir zbog toga što kao sustavi imaju visok imunitet na uporabu sile. “Nema primjera da su međusobno zaratile dvije istinske liberalne demokracije, to nije slučajno”, kazao je Milanović. Bivšem premijeru smeta kako aktualna Vlada rješava migrantsku krizu i pohvalio način na koji je on to rješavao 2015.

Mislio je, vjerojatno, na stotine migranata koji su u pratnji hrvatske policije transportirani do slovenske granice. A iste te 2015. nakon terorističkog napada u Parizu za jednog od bombaša samoubojica utvrđeno je da je Sirijac koji je registriran kao migrant u Grčkoj  – prošao je kroz Hrvatsku u sklopu migrantskog vala i registriran je u Opatovcu. Pokazao je i da je malo samokritičan rekavši kako je, poput francuskog predsjednika Macrona danas, imao problema sa slušanjem naroda.

Na žalost, popis Milanovićevih gafova i neriješenih afera koje su započete za njegova mandata podugačak je i nećemo ih ovdje sve nabrajati. Tko se želi podsjetiti, lako ih može naći surfajući po internetu.  U pripremu Milanovićeva povratka u politiku uključila se i njegova supruga Sanja koja je izjavila da ne želi da se on vrati u politiku. Riječe je o običnom marketinškom triku pa je gotovo sigurno neće poslušati. Supružnici Milanović žele pokazati da su spremni na svaku “žrtvu” kada je Hrvatska u pitanju. Još samo birači trebaju povjerovati u ovu bajku.