HOĆE LI PLENKOVIĆ REAGIRATI: Pupovac brani Vučićevu prorusku politiku

HOĆE LI PLENKOVIĆ REAGIRATI: Pupovac  brani Vučićevu prorusku politiku

Uz Bosnu i Hercegovinu Srbija je jedina zemlja u Europi koja nije uvela sankcije ruskom režimu. Ni u Bosni i Hercegovini jedinstvenog stava nema

U tu je zemlju stigao dodatni kontingent EUFORA.

“U prethodna tri dana ostario sam kao deset godina”, kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Nakon što je Aleksandar Vučić proteklog tjedna pozicionirao Srbiju na dva stolca, između Moskve i Europe, danas kaže da su mu to bili neki od najtežih trenutaka.

“Za mene su ovi dani bukvalno kao noćna mora.”

Tvrdi da je bio izložen pritiscima.

“Ja nisam to doživio u ovih deset godina”, kaže predsjednik Srbije.

Okomio se na susjedne zemlje, pa tako i Hrvatsku. Na novinarski volej o navodnom hibridnom ratu protiv Srbije, zaključuje da dio regije koristi rat u Ukrajini kako bi napali Srbiju.

“Gdje su bili sigurni ‘ej pa mi smo ušli u EU, ušli u NATO, Srbiju smo zdrobili, zgromili, imali su nesposobnu rukovodstvo koje je razorilo Srbiju, srpska vojska je nestala, ne postoji ništa. I sad odjednom Srbija raste dvostruko više od njih”, govori Vučić.

Milorad Pupovac za RTL tumači da se Vučićeva stajališta oko rata u Ukrajini treba shvatiti kao poruke mira.

“I da je inzistiranje na miru i opredijeljenosti Srbije i posvećenost Srbije miru, poruka koju treba saslušati”, smatra Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

Podizanje tenzija u Bosni i Hercegovini je avanturizam.

“Taj bi teško pogriješio bez obzira je li riječ o nekom izvana ili iznutra”, kaže Pupovac.

A iznutra se ne mogu u Bosni i Hercegovini dogovoriti oko stajališta u ruskoj agresiji. Komšić traži da BiH slijedi politiku sankcija EU-a, a Dodik traži neutralnost.

“Mi ćemo ostati potpuno neutralni, nećemo se pridruživati sankcijama EU-a niti bilo koga. Znam i Putina i da je odgovorni političar”, smatra Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

U Zagrebu se pomno prati stanje u regiji.

“Sad jačamo i vojnu dimenziju kako bismo bili spremni za sve oblike napada i kako bismo bili spremni odvratiti napade. Uvijek smo upozoravali kada je u pitanju rusko ukrajinska kriza na mogućnost prelijevanja sukoba”, poručuje Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

U BiH su stigli i prvi od pet stotina dodatnih vojnika Eufora, koji će biti raspoređeni zbog mjera predostrožnosti. Kao mali signal da se Zapad ipak brine o Zapadnom Balkanu.

Foto: Hina