Holy tvrdi da od Plenkovića možemo očekivati isto što i od Milanovića: Populističke mjere i ministre birokrate

Holy tvrdi da od Plenkovića možemo očekivati isto što i od Milanovića: Populističke mjere i ministre birokrate

O ostavkama ministara, predsjedničkim kandidatima, stanju u hrvatskoj politici i najavljenoj rekonstrukciji Vlade za N1 govorila je Mirela Holy.

“Tresla se brda, rodio se miš. Očekujem rekonstrukciju, ali pretpostavljam da će se premijer odlučiti za kandidate nepoznate javnosti i da ćemo u godini pred nama nazočiti nizu populističkih mjera kojima će se kupovati glasovi birača desnog centra. Očekujem kandidate poput Malenice, koji su nepoznati. Oni se mogu više detektitrati na spektru birokrata, jer će se premijer tako osigurati da oni nemaju afere iza sebe i da ih neće proizvoditi u idućoj godini”, rekla je Holy.

Ministri oko čijih se smjena špekulira su Milan Kujundžić, Gabrijela Žalac, Marko Pavić i Tomislav Tolušić, kazala je.

“Tolušić je upitan zbog jake pozicije u HDZ-u. No pošto ima slične afere kao i Kuščević i Marić, zašto bi onda njih dvojica i Žalac otišli, a Tolušić ne? Premijer će imati problem onda objasniti zašto on nije otišao, a drugi jesu”, rekla je Holy.

Marić nije pijun i potrčko

Način na koji je Goran Marić dao ostavku ona vidi kao poruku premijeru.

“To je bila njegova poruka premijeru. On je vjerojatno očekivao da bi premijer mogao stati iza njega, ali kako on to nije uradio, Marić je htio pokazati da nije ničiji pijun i potrčko”, rekla je Holy

“pocjenjujem da nijednoj stranci sada ne odgovara raspisivanje izbora. Za ministricu Žalac mislim da nema poziciju u Saboru. Za HDZ je rizično ići na izbore bez 30 posto podrške u javnosti, a sada je prema anketama nemaju, jer samo tada mogu organizirati većinu. SDP je sada u fazi oporavka, a ni Mostu ne odgovara jer su tek blizu praga, dok je Živi Zid u raspadnom stanju. Mislim da nikome od političkih igrača sada ne odgovaraju prijevremeni izbori”, rekla je Holy.

Kujundžić nepredvidiv u saboru, ne ovisi o politici

“Što se tiče Kujundžića, ako ode u Sabor nisam sigurna kako će se ponašati, jer se on može izgraditi karijeru izvan politike, ne ovisi mu sve o ovoj poziciji. Postavlja se pitanje i kako će se Marić ponašati u Saboru”

Kujundžićeva izjava u kojoj kaže kako nema razloga razmišljati o odlasku, te da ne planira dati ostavku, za Holy je spin.

“Spina, on slaže karte. Kada se govori o resoru zdravstva, on navodi pozitivne elemente, a negativne ignorira. Uzima i navodi samo ono što mu ide u prilog. Treba imati na umu da netko u Vladi ostaje ili iz nje odlazi voljom premijera. Svaki ministar o tome može imati mišljenje koje on želi, ali na kraju to je volja premijera. Ne možete biti ministar u Vladi ako više ne uživate podršku premijera. Možete misliti da to nije u redu, a premijer je taj koji nekome daje povjerenje”, naglasila je Holy.

HDZ pragmatičan, podržavaju vođe dok donose pobjede

“Mislim da će Plenković prezueti odgovornost za sve što se događa. Njegova je pozicija jako oslabljena u odnosu na prije EU izbora. Išao je sa svojom nametnutom listom koja nije imala podršku HDZ-a, a oni su vrlo pragmatična stranka, podržavaju svoje šefove dok oni donose pobjede”, kazala je.

Naglasila je kako je u posljednjoj godini mandata neminovno da će HDZ ići u populističke mjere, te da od pravih rekonstrukcija neće biti ništa.

“Premijer će sigurno ići sa sasvim novim ljudima i populističkim mjerama. Godina dana nije dovoljna, ali to nije ni poanta. U zadnjoj godini Milanovićeve Vlade se krenulo s nizom populističkih mjera, i zahvaljujući tome su se s niske vratili na poziciju u kojoj su konkurirali HDZ-u. Možemo očekivati isto i sada od HDZ-a, neće se ići u reforme pravosuđa, javnog ustroja, ići će se s populističim, kozmetičkim mjerama, i mahat će se borbom protiv korupcije i nepotizma”, rekla je Holy.

Foto: Daniel Kasap/ Hina