Hrabro priznanje poznatog psihijatra: Bio sam žrtva obiteljskog nasilja

Hrabro priznanje poznatog psihijatra: Bio sam žrtva obiteljskog nasilja

Poznati psihijatar dr. Herman Vukušić otkrio je da je bio žrtva obiteljskog nasilja.
„Nasilje ne poznaje granice. Ja to mogu osobno potvrditi. Mogu reći pred hrvatskom javnošću da sam bio žrtva obiteljskog nasilja. S obzirom na to da je prošao period rehabilitacije, da sam u dobrim odnosima s drugom stranom i da smo u međuvremenu izmirili sve naše nesuglasice, ne bih detaljnije govorio o tome, ali ja sam žrtva obiteljskog nasilja. I takvih muškaraca kao što sam ja ima u ovoj državi jako puno”, rekao je Vukušić u emisiji Bujica.

Kada ga je voditelj upitao kako je mogao biti žrtva nasilja, Vukušić je odgovorio da je mogao, ali nije želio detaljnije govoriti o traumi koju je doživio .
„Nasilje ne poznaje granice, ono je transrodno, transgeneracijsko i transregionalno”, naglasio je Vukušić koji nije želio odgovoriti na pitanje postoji li presuda o tome.

Poznati psihijatar govorio je i o inicijativi „Spasi me” koju vodi glumica Jelena Veljača. Pozdravlja svaku inicijativu koja ima za cilj sprečavanje nasilja u bilo kojem obliku.
„Volio sam čitati kolumne gospođe Veljače u dnevnom tisku. U nekima je ona vrlo hrabro i otvoreno govorila o svojim osobnim problemima zbog čega je i potražila određenu vrstu pomoći. Ona je konkretno rekla da je dolazila na Kliniku za psihološku medicinu gdje ja radim. Ja sam se prema tome u jednom tekstu pohvalno izrazio. Kada netko tako otvoreno govori da ide kod psihijatra, to je za mene vrlo pohvalna stvar. Ona je skinula stigmu s velikog dijela ljudi koji dolaze psihijatru i ja joj na tome čestitam”, rekao je Vukušić dodajući da se iz njenih kolumni od prije par godina vidi da je ona imala unutarnje porive da se bavi humanitarnim radom.

Međutim, želio je upozoriti na „ponižene aktivistice” jer se hrvatsko društvo ne bavi nasiljem od pretprošle subote. Godinama postoje udruge i aktivisti, postoji cijeli sustav koji se pokušava nositi s tim, i niti će povijest početi niti završiti s Veljačinim prosvjedom.
Nažalost, nastavio je Vukušić, hrvatski mediji stvaraju i ruše idole i ikone, bilo da je riječ o političarima, javnim osobama ili nekome trećem.

„Tako jedan nonšalantan i glorificirajući pristup medija prema Veljači može biti vrlo opasan jer može dovesti da nasilje bude odgovor na nasilje. A nasilje nije rješenje. Nasilje na društvenim mrežama gdje se obraćaju prema potencijalnim počiniteljima, jer su optužbe o kojima se tamo govori još uvijek u prostoru nedokazanog. Nasilje nikada ne može biti odgovor na nasilje bez obzira je li dokazano ili ne”, naglasio je Vukušić upozorivši na to kako su mediji na Novom Zelandu izvještavali o terorističkom događaju. Lice zločinca je bilo zatamnjeno, a mediji gotovo uopće nisu iznosili detalje o njegovu privatnom životu.

„Koliko smo mi imali prilike u novinama i elektroničkim medijima pratiti lik i djelo gospodina Daruvarca nakon stravičnog premlaćivanja. Psihološka i psihijatrijska struka je davno dokazala da izvješćivanje o agresiji, bez obzira je li riječ o agresiji prema van ili suicidima, ovisi hoće li biti još agresije. Nažalost, mi u Hrvatskoj putem medija glorificiramo nasilje”, zaključio je Vukušić.