HRT predlaže mirenje: Hoće li od tuženih novinara tražiti da povuku svoje izjave o cenzuri?

HRT predlaže mirenje: Hoće li od tuženih novinara tražiti da povuku svoje izjave o cenzuri?

Na zagrebačkom Općinskom sudu održano je pripremno ročište u postupku koji je Hrvatska radiotelevizija pokrenula protiv Hrvatskog novinarskog društva i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić. HRT koji je na ime povrede časti i ugleda od HND-a i Mikleušević Pavić tražio rekordnih 250.000 kuna, sada predlaže rješenje spora mirnim putem.

S HRT-ovim prijedlogom složili su se i zastupnici tuženih pa je pripremno ročište odgođeno, a novo će biti zakazano nakon postupka mirenja.

HRT nije jasno naznačio kako bi trebalo izgledati mirenje, ali  nije isključeno da će tražiti od novinara da opozovu svoje izjave da na HRT-u vlada cenzura. Uostalom, takvo je rješenje u svojim javnim istupima predlagala i ministrica Nina Obuljen Koržinek koja se nikada nije jasno ogradila od represivnih mjera koje je javna televizija poduzimala prema svojim kritičarima.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko ističe da ne dolazi u obzir da tuženi novinari povuku svoje izjave o cenzuri.
-Ne možemo povući tvrdnje koje su istinite i koje je javnost morala znati, rekao je Zovko za Teleskop.
Foto: Denis Cerić/Hina