Hrvat u epicentru potresa: Bio sam na osmom katu

Hrvat u epicentru potresa: Bio sam na osmom katu

Katastrofalnom potresu svjedočio je i Puljanin Luka Piljan koji se u vrijeme potresa nalazio u turskom gradu Gaziantepu, udaljenom 34 kilometra od epicentra. Ondje posljednjih nekoliko mjeseci živi s djevojkom, pulskom odbojkašicom Mateom Ikić, koja je u vrijeme potresa bila na utakmici u Istanbulu. Bivša hrvatska reprezentativka sada igra za turski klub Adam iz Gaziantepa, grada koji je možda najviše nastradao, piše Glas Istre.

Nakon što je nekoliko dana boravio u Ankari, Luka Piljan se automobilom uputio prema Puli i danas bi trebao biti kod kuće. Prije no što je krenuo, ispričao nam je kako je doživio tu katastrofu.

– Bilo je oko 4 i 15, počelo je odjednom tresti, iskočio sam iz kreveta. Osjećaj je bio kao da mi netko bubnjeve svira u stanu, sve se treslo… Otrčao sam u dnevni boravak i blokirao sam se, nisam više znao što napraviti. Na osmom katu smo u zgradi, gledam da li ići pod krevet, stati ispod štoka, a onda ti prođe kroz glavu da ti ne pomogne ništa od toga. I trajalo je to jedno minutu i pol, dvije, i kako je stalo, na brzinu sam se obukao, uzeo psa i istrčali smo na ulicu. Vani je već bio opći kaos, galama i gomila ljudi. Pet dana je već padao snijeg pa su ljudi čistili aute – ispričao je Luka.

Zaklon je neko vrijeme pronašao na jednoj poljani. Ondje je bio s prijateljem Portorikancem koji živi u susjednoj zgradi i čija djevojka igra odbojku u istom klubu kao i Matea Ikić.

– U 5 ujutro smo se sklonili od tog kaosa i u 11 krenuli prema Ankari. Međutim, došli smo do jednog grada koji je bio totalno srušen. Situacija je bila katastrofalna, ceste su bile posve uništene i nismo mogli dalje, kaže Piljan za Glas Istre.

Foto: Privatni arhiv