Hrvati optuženi u Zambiji i dalje djecu iz Konga smatraju svojom: “U Hrvatskoj ih čekaju bake, djedovi, tete, stričevi, ujaci…”

Hrvati optuženi u Zambiji i dalje djecu iz Konga smatraju svojom: “U Hrvatskoj ih čekaju bake, djedovi, tete, stričevi, ujaci…”

Djeca posvojenih Hrvata koji se nalaze u Zambiji gdje im se sudi za navodnu trgovinu djecom, nalaze se, kako doznajemo od sugovornika iz Zambije, u maloljetničkom zatvoru gdje se smještaju i napuštena djeca koja žive na ulici.

Uz to su, dječaka odvojili od djevojčica. Naime, tri su hrvatska para posvojila djevojčice u dobi od godine i pol do četiri godine, dok je jedan par posvojio četverogodišnjeg dječaka. On je sad odvojen od djevojčica, što je za dijete velika trauma s obzirom da su djeca zajedno bila i u sirotištu u DR Kongu, nakon što su ih njihovi biološki roditelji odlučili dati na posvajanje. 

Četvero djece koja su oduzeta njihovim posvajateljima 7. prosinca u Zračnoj luci u Ndoli, nakon toga su zambijske vlasti smjestile, no do danas nije bilo poznato gdje točno, pišu 24sata.

Kako doznajemo od dobro obaviještenih sugovornika Zambija nema domove za nezbrinutu djecu nego je riječ o maloljetničkom zatvoru u kojemu se istovremeno nalaze i dosta starija djeca koja su ulovljena s drogom ili u krađi, a koja su napuštena i žive na ulici. Ta starija djeca, sad su smještena zajedno s ovim malenima koji su kako smo naveli, oduzeti njihovim roditeljima koji su ih posvojili.

Hrvatske vlasti još uvijek nisu posjetile djecu iako se radi o hrvatskim državljanima. 

Treba napomenuti kako djeca ne znaju engleski koji se priča u Zambiji, s obzirom da je u DR Kongo službeni jezik francuski. 

Prošlo je gotovo šest mjeseci, otkako su Hrvati uhićeni u Zambiji posljednji put vidjeli svoju posvojenu djecu. Djecu čija su posvajanja potvrdili i hrvatski sudovi, djecu koja su dobila sve hrvatske dokumente i koja su hrvatski državljani.

Gubi im se svaki trag otkako su ih zambijske imigracijske službe 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli uzeli njihovim posvojiteljima i odveli. I dok su njihove posvojitelje uhitili i smjestili u zatvor u kojemu su ukupno proveli 65 dana, zambijske vlasti djecu su smjestile na tajnu lokaciju i sve od tada nitko od predstavnika hrvatskih vlasti nije posjetio djecu.

Njihovi roditelji koji su ih posvojili čekaju završetak suđenja u Zambiji koje se nastavlja u petak i mjesecima su im na pameti samo djeca koju smatraju svojom, koju su posvojili, koja su ih već zvala mama, tata, koju su u Hrvatskoj čekale njihove sobe pune igračaka, odjeće, no ono što je daleko važnije, u Hrvatskoj su ih čekale bake, djedovi, tete, stričevi, ujaci, bratići i sestrične.

Svi ih s nestrpljenjem iščekuju preko pet mjeseci.

Kontaktirali smo više puta hrvatska ministarstva koja bi trebala biti upućena jer se radi o hrvatskim državljanima, a koja na ovu tematiku šute kao zalivena.

Foto: HRT