Hrvati ponovno u problemima: Optuženi su da su krivotvorili dokumente. Javile se i sestre uhićenih

Hrvati ponovno u problemima: Optuženi su da su krivotvorili dokumente. Javile se i sestre uhićenih

Odvjetnik osumnjičenih hrvatskih državljana Kelvin Silwimba potvrdio je da su njegovi klijenti optuženi za pokušaj trgovine djecom te da su zaustavljeni netom nakon što su kupili zrakoplovne karte.

Dodao je da se nalaze u zatvoru Kansenshi u Ndoli, gdje su bili i ranije. Također su im povučene privremene boravišne dozvole izdane prošlog mjeseca, objavio je u četvrtak zambijski portal Lusaka Times.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga, javlja Dnevnik.hr.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Sredinom siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio kako je prvotno bilo objavljeno te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe. 

Iris Kraljević, sestra Ivone Kraljević , te Jelena Jakopović, sestra uhićene Aleksandre Peršić, svjedoče o tome kako su hrvatski državljani – koji su prvi put uhićeni još 7. prosinca nakon što su pokušali iz Zambije s posvojenom djecom iz Konga odletjeti za Hrvatsku – sada u puno težoj situaciji, psihički i fizički. Neki su smršavjeli i 13 kilograma, tvrde naše sugovornice, doslovno su, kažu, na rubu gladi.

– Nije dobro uopće. Sve njihove nade i snaga kao da su presušile u trenutku kada su još jednom uhićeni prilikom ukrcaja u zrakoplov. U pritvoru ih nitko nije zlostavljao, no s obzirom na neimaštinu koja vlada u toj afričkoj državi, svi su stalno na rubu gladi. Neki su već preboljeli malariju, a neki je imaju trenutno. Još u ponedjeljak jedno od njih moralo je ići u kliniku za malariju s visokom temperaturom – svjedoče Iris Kraljević i Jelena Jakopović, uz napomenu da su jako zahvalni Hrvatima iz Zambije koji su donosili hranu i vodu.

Na pitanje koliko ima istine u nagađanjima o anonimnoj prijavi iz Hrvatske, kažu da one to ne mogu znati, ali se nadaju iz dubine duše da nitko nije toliko zao, prenosi Jutarnji list.

Postoji niz teorija, koji uključuju i novog tužitelja, nove svjedoke ili dokaze, obitelji o tome ne znaju ništa. One žele samo da javnost shvati da nitko od uhićenih nije trgovac djecom, da su bili uvjereni da su posvojenja potpuno legalna, i da su se za tu djecu pripremali s njihovim posvojiteljima.