Hrvatica koja je pobijedila moćni Microsoft: Ni danas ne znam zašto sam dobila nezakonit otkaz

Hrvatica koja je pobijedila moćni Microsoft: Ni danas ne znam zašto sam dobila nezakonit otkaz

Zrinka  Makovac, bivša voditeljica korporativnih komunikacija i marketinga Microsoft Hrvatska, dobila je  sudski spor koji je s hrvatskim ogrankom  moćne američke korporacije vodila gotovo osam godina. S obzirom  na to da Microsoft  u sudskom postupku nije uspio dokazati utemeljenost razloga za donošenjem odluke o otkazu, sud je utvrdio  da je Zrinka Makovac dobila nezakonit i nelegalan otkaz te u cijelosti presudio u njezinu korist.

Zrinka Makovac u Microsoftu je radila preko 14 godina, a među zadnjim poslovima koje je obavljala bio je posao voditeljice korporativnih komunikacija i marketinga. Spor je, ističe Makovac, pokrenut sredinom 2011. godine, nakon poslovno uvjetovanog otkaza koji joj  je uručen netom što se prijevremeno vratila na posao s porodiljinog dopusta, sa svojim trećim djetetom. Zanimljivo je da  Makovac ni nakon završenog sudskog procesa ne zna zašto je dobilla  otkaz.

“Mogu samo reći da  tijekom saslušanja Microsoft ničime nije argumentirao moj otkaz. Ni sada mi nije  jasno zašto sam dobila otkaz. Pretpostavljam da je bila riječ o osobnoj odmazdi. No, sada to više i nije bitno, ističe Makovac dodajući da su Microsoftu reagirali  vrlo negativno kada je svoja prava pokušala sudski zaštititi.

“Posebno „bode u oči” detalj u obrazloženju moga otkaza u kojem je  navedeno da radnicu nije bilo moguće zadržati zbog financijskih razloga, i to u godini kad je Microsoft ostvario porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu od 12 posto te je ukupni prihod iznosio gotovo 70 milijardi USD (što je bilo više od cjelokupnog BDP-a Republike Hrvatske u istoj godini), uz ostvarenu neto dobit od preko 23 milijarde USD”, ističe Makovac  dodajući da je istu sudbinu doživio i njen suprug Marko Makovac, kojem je također uručen “poslovno” uvjetovani otkaz i to samo dva tjedna nakon što je ona  dobila otkaz. U njegovom slučaju donesena je nepravomoćna presuda prvostupanjskog suda kojom je i njegov otkaz proglašen ništetnim i nelegalnim, no čeka se konačno rješenje Županijskog suda.

“Naš slučaj neobična je i rijetka poslovna praksa te poruka kako bi za sve poslodavce u Hrvatskoj trebala vrijediti ista pravila, jednako tako i za američke kompanije koje trebaju poštovati zakone zemlje u kojoj posluju, sudske odluke, uključujući i Zakon o radu, kao i prava radnika koja iz njih proizlaze, i to posebno oni poslodavci koji se vole dičiti time da su „izvrsni” poslodavci. Tim više što se u ovom slučaju radi o američkoj korporaciji koja glavni dio svog poslovanja zasniva na prodaji licenci i softverskih rješenja u čijoj se naplati poziva na odredbe lokalnog zakona. Osim toga, Microsoft u Hrvatskoj velik dio svojih prihoda ostvaruje prodajući softver upravo državi i tijelima javne vlasti pa bi bilo prilično da se pridržava zakonskih okvira te iste zemlje u kojoj ostvaruje značajne prihode”, naglašava Makovac.

Iako je dobila sudski proces, borba još uvijek nije gotova. “Sada će Microsoft Hrvatska pokušati osporiti presudu po kojoj bi me trebao  vratiti  na posao i retrogradno isplatiti sve plaće koje bih primila da mi nisu dali otkaz. Naravno, u pitanju su i dionice, zaključuje Makovac.