Hrvatska televizija dotaknula novo dno: HDZ-ova PR-ovca predstavila kao političkog analitičara koji je komentirao seks aferu

Hrvatska televizija dotaknula novo dno: HDZ-ova PR-ovca predstavila kao političkog analitičara koji je komentirao seks aferu

Službeni dio kampanje za Grad Split tek je počeo, odmah skandal. Politički analitičar Jerko Trogrlić gostuje u Dnevniku HTV-a i komentira koliko ova priča šteti Ivici Puljku i ponovno diže upitnike oko njegove bezrezervne potpore Bojanu Ivoševiću.

Seks-skandal na političkoj sceni uoči izbora u Splitu. Član stranke Centar Luka Baričić navodno je eksplicitnim seksualnim fotografijama i videom komunicirao s dvije djevojke iz Srbije od kojih se jedna predstavila kao maloljetna, a s jednom od njih dopisivao se i Bojan Ivošević, najbliži suradnik Ivice Puljka. Danas se Baričić povukao iz politike. Ivošević nastavlja te poručuje da nije kriv i da je sve namjestio Kerumov HGS.

– Ovo je jedan tužan dan za sve građane Grada Splita jer je splitska politika ponovno u kampanji dosegla dno, što smo mislili da nije moguće. Ovo je afera bez konkurencije koja će zasjeniti sve ostale teme do kraja kampanje. Za Ivicu Puljka ovo nije dobro jer je ovo intenzivna afera u kojoj će svatko zauzeti svoj stav, neovisno je li za ili protiv, hoće li izaći na izbore ili odustati od izbora. To je nešto što ne ide na ruku kandidatu koji je bio u priličnoj prednosti, rekao je Trogrlić u uvodu.

Rekao je kako je vidljiva podrška Bojanu Ivoševiću, kroz njegove poteze i projekte koje je radio kroz osam mjeseci.

– Ivica Puljak nema izbora, mora zagrliti Ivoševića koliko god mu težak uteg bio.

Na pitanje što ako se pokaže da je ova afera zaista režirana u taboru Željka Keruma, Trogrlić je rekao kako percepcijski to već tako izgleda.

– Epilog pravosudni i policijski je nešto što ćemo saznati dugo nakon kampanje. Sigurno je da Kerum ne pretendira biti gradonačelnik na ovim izborima niti će njegovim biračima čak i ako se to pokaže da je tako, takva stvar smetati. Bitno je da ona može nanijeti veću štetu svima drugima nego Željku Kerumu.

Trogrlić je istaknuo kako je nemoguće biti aktivan na političkoj sceni, a ne komentirati ovu temu te komentirao Zorana Đogaša koji je rekao da će voditi afirmativnu kampanju.

– Treba vidjeti hoće li se svako malo vraćati na ovu temu i tad ćemo moći reći drži li se svog obećanja, dodao je.

Na pitanje može li se SDP-ov Davor Matijević 26. lipnja izboriti za drugi krug, ili će se ponoviti bitka Centra i HDZ-a kao i prije godinu dana, Trogrlić je rekao kako Matijević radi dobru kampanju i jako je vidljiv.

– U Hrvatskoj politici ne pamtimo takav preokret po onim brojkama koje su dostupne, čak i ako sve ovo bude išlo negativno po Ivicu Puljka, a to ne možemo reći u ovom trenutku jer sjećamo se što je bilo prije godinu dana kad je u zadnji trenutak izašla afera. Opasnost ove afere je puno veća nego one prije godinu dana. Razlika između Puljka i Matijevića je poprilično velika. Njegova je ideja revitalizirati SDP, ali u 12 dana postati neki novi Stjepan Mesić nije realno, naglasio je.

Podsjetimo, Večernji list je svojedobno pisao da je Trogrlićeva tvrtka Vajt d.o.o. imala je ugovor prema kojem je na mjesečnoj bazi od Split Parkinga dobivala 12.000 kuna za uslugu odnosa s javnošću. To je mnoge splitske oporbenjake iz gradskog Vijeća, ali i dobar dio lokalne javnosti, razljutilo jer ne vide smisao u potrebi PR usluga za gradsko poduzeće koje nema tržišnu konkurenciju, a pritom ima dvoje stalno zaposlenih ljudi na pristojnoj plaći u PR odjelu. Istaknuti splitski HDZ-ovac s kojim smo razgovarali tvrdi da je tu riječ o principu “ruka ruku mije”.

– U Splitu je javna tajna da je Trogrlić Oparin osobni PR-ovac. Trogrlić većinu svojih prihoda ostvaruje u sklopu suradnje s gradovima, županijama i velikim državnim tvrtkama. Mnogim je političarima radio kampanje i nema sumnje da je premrežen te da je svojevrsna siva eminencija s ne tako beznačajnom vještinom obrtanja javnog mnijenja. Nikome u HDZ-u nije jasno zašto Opara s tvrtkom Vajt nije sklopio ugovor u ime grada. Nitko ni riječi ne bi rekao. On mu je jednostavno protuuslugu vraćao ugovorom s gradskom tvrtkom kojoj nikakav PR nije potreban, a kamoli tako financijski izdašan. Trogrlić ima svoje veze i u medijima, naročito lokalnima, kojima u ime gradskih tvrtki dijeli budžete za reklame pa u tom smislu postoji i neka vrsta autocenzure. O sebi je stvorio sliku nenadmašnog konzultanta, a zapravo ga svaki političar unajmljuje za rovarenje – Prenio je Večernji list riječi lokalnog HDZ-ovac.