Hrvatski konzul zadužen za optužene Hrvate u Zambiji: U bijegu je vlasnik sirotišta iz kojeg su djeca “posvojena”

Hrvatski konzul zadužen za optužene  Hrvate u Zambiji: U bijegu je vlasnik sirotišta iz kojeg su djeca “posvojena”

Novinarka RTL-a Ivana Ivanda Rožić razgovarala je s Dariom Klasićem, hrvatskim konzulom u Pretoriji.

Sutra Hrvate očekuje ročište, a drugo bi trebalo biti u srijedu.

Klasić govori kako je posjetio Hrvate u subotu, kako slučaj prate od prvog dana, a on ih redovno osobno posjećuje. “U okvirima bečke konvencije u kojoj postupaju, imaju pravo komunicirati s djelatnikom veleposlanstva”, govori pa ističe kako je s njima razgovarao oko 20-30 minuta.

Što se tiče zahtjeva koji Hrvati možda imaju govori kako je sam standard pritvorske jedinice ispod bilo kakvog poimanja pritvora u Europi, ali druge infrastrukture nema za strance.

“Cijelo vrijeme imaju ograničene mogućnosti komunikacije s obiteljima, mogu potvrditi da se osjećaju sigurno. Medijski napisi da se zambijski zatvori povezuju sa silovanjima, prisilama, ne mogu se povezati s hrvatskim državljanima, nema diskriminirajućih postupaka. U pritvoru su potvrdili da nemaju zamjerke”, kaže.

Navodi i da su uvjeti skromni, hrana nije nešto na što su navikli, ali veleposlanstvo i drugi ljudi koji žele ostati anonimni, osigurali su pomoć u vidu hrane, higijene, lijekova.

Govoreći o ročištu koje bi trebalo biti u ponedjeljak, ali se špekulira o odgodi, Klasić navodi kako se sve vodi na engleskom.

Dariom Klasićem, hrvatski konzul u Pretoriji

“Hrvati ili bilo tko ima pravo da se postupak vodi na jeziku koji razumiju. Imaju prevoditelja, na prva dva ročišta fra Ivica Perić je bio prevoditelj, daljnji tijek postupka vidjet će hoće li izraziti želju da se postupak vodi na hrvatskom jeziku”, naveo je.

Upitan oko svjedoka gdje se spominju roditelji djece koju su Hrvati, kako im se tereti, pokušali prokrijumčariti u Hrvatsku, navodi kako je do sada u cijelom postupku ispitano troje svjedoka, a o roditeljima djece koju bi navodno tužiteljstvo trebalo ispitati kaže, ne može spekulirati.

“To su nagađanja, optužba je ta koja iznosi dokazne prijedloge, ne možemo spekulirati što će izvesti”, tvrdi.

Pojasnio je i da su djeca smještena na tajnoj lokaciji, kako pak oni znaju o kojoj je točno riječ, ali ne mogu im pristupiti jer djeca se vode kao žrtve te su pod policijskom zaštitom.

Što se tiče vlasnika sirotišta iz kojeg su djeca pokušana biti posvojena, a za kojeg se tvrdi da je u bijegu, Klasić govori kako on ima informaciju od 20. prosinca kada mu je rečeno da je nedostupan kongoanskim vlastima.

Upitan je li posvajanje moguće ili ne, odgovara: “Upoznati smo da su određene države kao SAD, Velika Britanija, Kanada uvele ograničenja oko posvajanja iz DR Kongo, imamo saznanja da je DR Kongo ograničila izdavanje dozvola za djecu koja se posvajaju za neke države. Službenim putem zatražili smo DR Kongo informaciju, pouzdan odgovor i čekamo da se očituju o mjerodavnom pravu, da li i, u kojim okolnostima su međunarodna posvojenja moguća”, kaže.

Što se tiče toga da su uvjeti za Hrvate ispunjeni, ali isti još nisu na slobodi, navodi kako je u petak poslijepodne sud donio odluku da se odobrava mogućnost da se brane sa slobode, ona je preduvjet za regulaciju boravišta, jer vlasti nadležne za imigraciju ne smatraju da je kazneni postupak razlog za produljenje turističke vize, pojasnio je.

Govori kako nema informaciju da u srijedu iznose obranu, a govoreći o krivotvorenim dokumentima i njihovoj učestalosti na tom području, ističe kako se i oni u veleposlanstvu svakodnevno susreću s čitavim nizom krivotvorenih dokumenata i to od putovnica, radnih dozvola, s dokumentima koji su krivotvoreni u Nigeriji, a navodno iz Hrvatske. “Dobro smo opremljeni da otkrijemo krivotvorene dokumente”, zaključuje.

Foto: Hina