Hrvatski suverenisti upozoravaju: Jandroković i Plenković su lažni zaštitnici komemoracije na Bleiburgu

Hrvatski suverenisti upozoravaju: Jandroković i Plenković su lažni zaštitnici komemoracije na Bleiburgu

Čelnici platforme Hrvatski suverenisti, predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček i saborski zastupnik stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku Hrvoje Zekanović u emisiji Bujica komentirali su najnovija politička zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni u okviru pretkampanje Hrvatskih suverenista za predstojeće europarlamentarne izbore.

Potvrdili su da će ići na komemoraciju na Bleiburgu koja će se održati tjedan dana prije izbora za Europski parlament. Na konstataciju Bujanca kako pokušaji zabrane obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije traju od kada je Vladimir Šeks ušao u Počasni bleiburški vod i pitanje kako Hrvatski suverenisti reagiraju na zabranu održavanja svete mise za ubijene na Bleiburgu, Zekanović je rekao kako “ne može dokučiti od koga je to došlo” i dodao:

“Bez obzira na to što se sada Jandroković i Plenković pokušaju napraviti kao zaštitnici komemoracije na Bleiburgu to im neće uspjeti jer su oni zapravo odgovorni za ovu situaciju. Šestero hrvatskih građana je bilo u zatvoru nekoliko mjeseci zbog banalnih stvari, čovjek od osamdeset godina završio je zatvoru što je zapjevao nešto kada je popio dvije pive. Nitko nije ništa napravio da ih izvadi iz austrijskih zatvora”, rekao je Zekanović. “Tu imamo dvije stvari, neshvatljivu odluku austrijskih biskupa i potpunu indolenciju i nebrigu hrvatskih vlasti koja je rezultirala ovim”, dodao je.

Pavliček je rekao kako ga je šokirala izjava Kreše Beljaka koji je “na fašističkoj osnovi” izvrijeđao Ružu Tomašić zbog njezine osude zabrane mise na Bleiburgu rekavši da je rođena u BiH i da je došla u Hrvatsku “pametovati”. “Beljak koji se poziva na bratstvo i jedinstvo ne zna povijesne činjenice, da su upravo komunisti zabranili njegov HSS 1946. godine. Ono što još više boli je cinizam hrvatskog društva i svih tih brojnih udruga za zaštitu žena koje financira država, nitko nije izašao i zaštitio gospođu Tomašić kao ženu. S druge strane, ako netko nešto kaže protiv političarke s lijevog političkog spektra, vjerujte da ćete biti u svim novinama da ste fašist, da ste protiv prava žena i slično”, rekao je Pavliček.

Zekanović je dodao kako Stazić otvoreno likuje nad klanjem ljudi na Bleiburgu u Saboru i nitko nije reagirao iako su njegove izjave i te kako neprihvatljive.

Na pitanje novinara zašto ne idu s Nezavisnima za Hrvatsku iako govore isto o mnogim pitanjima. Pavliček je rekao kako se radi na tome. “Zajedništvo nema alternative. Mora se izaći zajedno na  europarlamentarne izbore”, dodao je. “Možemo se dogovoriti i vjerujem da ćemo se dogovoriti. Nama u petak pristupa još jedna pravaška opcija. Sjesti ćemo i deset puta s Neovisnima za Hrvatsku i razgovarati s njima o zajedničkom izlasku na europarlamentarne izbore, ali reći ću otvoreno da je, na žalost, njihova predsjednica izjavila da ne želi ići s nama jer je uvjerena u njihov prolaz na europskim izborima, a što će biti pogubno ne samo za njih nego i za mnoge druge”, rekao je Pavliček.

Zekanović je dodao da su Hrvatski suverenisti trajno otvoreni za zajedništvo dodajući kako će “prije ili kasnije svi spoznati da zajedništvo nema alternativu”. “Spremni smo na suradnju bez uvjeta. Ne da bi mi bili prvi. Mi ćemo ići za njima ako oni smatraju da mi nismo jači. Jako nam je žao što nije prepoznato. Jako nam je žao što nije prihvaćena ruka zajedništva i još nas se pokušava diskreditirati. Smatram da će prije ili kasnije uvidjeti svoju grešku i pružiti tu ruku i da ćemo ići zajedno.

Ako ne, spremni smo za samostalni izlazak jer smo sigurni da će narod nagraditi one koji rastu, koji rade i koji su za zajedništvo”, rekao je Zekanović podsjetivši kako nakon skupa u Samoboru u utorak Hrvatski suverenisti u subotu, 23. ožujka u podne u tom gradu na Trgu kralja Tomislava organiziraju još jedan skup i prosvjed pod nazivom “Jedinstvom do bratstva” na kojem će sudjelovati samoborski branitelji i članovi udruge Hrvatski domobran.