Hrvatski veleposlanik opisao dramatičnu situaciju u Iranu nakon pogibije predsjednika Raisija: Pojavile su se i teorije zavjere

Hrvatski veleposlanik opisao dramatičnu situaciju u Iranu nakon pogibije predsjednika Raisija: Pojavile su se i teorije zavjere

Hrvatski veleposlanik u Iranu Drago Štambuk kaže da je situacija u toj zemlji nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija i drugih dužnosnika prilično dramatična i neizvjesna.

Štambuk je za Večernji list naglasio da je problem bio u vrlo ružnom vremenu i magli koja je njega podsjetila na tragediju američkog ministra trgovine Rona Browna kraj Dubrovnika 1996. godine.

‘Postoje i razne teorije zavjere, u koje ne bi ulazio. Mohammad Javad Zarif, bivši ministar vanjskih poslova, optužio je SAD da su za tragediju zapravo krive sankcije. Riječ je o američkom helikopteru i problem su rezervni dijelovi. Snalaze se kako mogu, njihovi inženjeri pokušavaju nadoknaditi, ali očito to nije to’, rekao je Štambuk.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je pet dana žalosti za predsjednika Ebrahima Raisija poginulog u helikopterskoj nesreći te potvrdio potpredsjednika Mohameda Mokbera kao privremenog šefa izvršne vlasti u državi.

Iran sada ima najviše 50 dana da održi predsjedničke izbore kako bi se odredio Raisijev nasljednik. Prema iranskom ustavu vijeće sastavljeno od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i čelnika pravosuđa mora pripremiti izbore za novog predsjednika.

Smatra se da je Mokber, poput Raisija, blizak Hamneiju, koji ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima. Mokber je postao prvim potpredsjednikom 2021. kada je za predsjednika izabran Raisi.

Iranska vlada je u ponedjeljak zamjenika ministra vanjskih poslova Alija Bagerija Kanija imenovala privremenim šefom diplomacije nakon smrti Hoseina Amir-Abdolahiana u padu helikoptera.

Tri grane iranske vlasti su u ponedjeljak održale izvanredan sastanak s prvim potpredsjednikom Mokberom, koji predstavlja izvršnu granu, izvijestila je novinska agencija Mizan.