Hrvatski znanstvenik svjetskog glasa: Zabrinjava me što se umjetna inteligencija tako brzo razvija

Hrvatski znanstvenik svjetskog glasa: Zabrinjava me što se umjetna inteligencija tako brzo razvija

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić o umjetnoj je inteligenciji razgovarao s Marinom Soljačićem s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT), kojeg je na početku pitao je li iznenađen nedavnom eksplozijom razvoja umjetne inteligencije.

Iskreno rečeno, te nove tehnologije kao Chat GPT iznenadile su i mene i većinu stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Umjetna inteligencija sada se razvija prilično brže nego što smo mislili prije samo nekoliko godina. Ono što me zabrinjava je da se ona razvija puno brže u odnosu na naše razumijevanje nje. Ako nešto jako brzo razvijate, a ne razumijete dovoljno, onda nije dovoljno lagano isključiti i da dođe do negativnih posljedica, odgovorio je.

Rekao je da još uvijek ne znamo dovoljno o takozvanom “dubokom učenju”, zbog čega ne razumijemo kako i zašto oni tako dobro funkcioniraju. Također je odgovorio na pitanje o nadzoru razvoja umjetne inteligencije budući da je, kako je istaknuo Krešić, ne razvijaju samo SAD i Europa, nego i Kina.

Da, to je problem. Jedini koji to mogu regulirati su vlade, odnosno političari, jer je za kompanije jako teško da se same reguliraju. To je jako kompetitivno polje i kompanije razmišljaju na način: ako ja to ne razvijem, netko će drugi i odmah zauzeti cijelo tržište. Bilo bi dobro da to političari reguliraju. U idealnom slučaju postojali bi međunarodni dogovori, rekao je znanstvenik s MIT-a.

Soljačić smatra da će umjetna inteligencija donijeti velike promjene.

Definitivno će biti veliki pomaci na tržištu rada, što se dogodi svaki put kad se dogode neki veliki pomaci u tehnologiji. Poljoprivreda je nekad zapošljavala 90 posto ljudi, a danas se tim bavi svega dva do deset posto, istaknuo je.

Krešić ga je također pitao koliko smo daleko od razvoja opće umjetne inteligencije koja će moći napraviti sve što i čovjek.

Ja bih rekao da je Chat GPT još uvijek uska inteligencija, ali ima popriličan spektar stvari kojima se može baviti. Pitanje je hoćemo li u jednom trenu doći do umjetne inteligencije koja će moći gotovo sve intelektualne zadatke obavljati jednako kao čovjek ili bolje od njega. Ja vjerujem da ćemo doći do toga i trenutačno ima nekih 25 posto šanse da se to dogodi čak i prije kraja ovog desetljeća, rekao je.

Odgovorio je i na pitanje je li ga toga strah.

Umjetna inteligencija ima velik potencijal učiniti naš svijet boljim. Ona će biti jedna od najmoćnijih, ako ne i najmoćnija tehnologija koju ćemo ikada stvoriti. Svaka tehnologija može imati dobre i loše primjene i posljedice – uzmite za primjer nuklearnu tehnologiju – zbog čega moramo biti izuzetno oprezni, ustvrdio je.

Ja se nadam i čvrsto vjerujem da se scenarij iz filma poput Terminatora neće dogoditi, ali i bez takvih ekstremnih scenarija mogu se zamisliti jako loše posljedice, zaključio je na kraju razgovora.

Foto: Hina