Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova: Zambijske vlasti “posvojenu” djecu smatraju žrtvama, sklonjena su na tajno mjesto

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova:  Zambijske vlasti “posvojenu” djecu  smatraju žrtvama, sklonjena su na tajno mjesto

Hrvatski državljani koji su u Zambiji uhićeni pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom zbog posvajanja četvero djece iz Konga sutra će ispuniti sve uvjete koje je sud u Ndoli postavio kako bi se četiri hrvatska para pustila iz zatvora i branila sa slobode, potvrđeno nam je u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

To znači da će vjerojatno u ponedjeljak i izaći na slobodu iz zatvora u Ndoli gdje su završili još 7. prosinca prošle godine, ako sud i službeno danas provede cijeli taj postupak puštanja da se brane sa slobode, javlja Jutarnji list.

Kada je riječ o djeci koju su hrvatski parovi posvojili u Kongu, a za koju zambijske vlasti smatraju da su žrtve trgovanja, ona su na hrvatskim vlastima nepoznatoj lokaciji i ne mogu do njih, iako četvero mališana ima hrvatsko državljanstvo, odnosno sve potrebne dokumente izdane u Hrvatskoj, od OIB-a, putovnice, domovnice preko izvoda iz matične knjige.

– Zambijske vlasti djecu smatraju žrtvama te su ona smještena na sigurno mjesto, čija lokacija nije poznata – potvrđuju nam u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Pretpostavlja se da su djeca smještena u nekom objektu zambijskog centra za socijalnu skrb.

Novac za jamčevinu prikupile su obitelji zatočenih Hrvata i to je vrlo brzo odrađeno, a nakon što izađu iz zatvora, trebali bi imati i osiguran smještaj jer će suđenje sasvim sigurno potrajati više mjeseci. Hrvatski posvojitelji, kažu nam sugovornici, sami će si osigurati i platiti smještaj u Ndoli, gdje će se mora javljati policiji. Sudac David Makalichi na zadnjem ročištu je prošli tjedan, nakon što su u svojstvu svjedoka tužiteljstva saslušane tri ženske osobe, odlučio Hrvate pustiti da se brane sa slobode, uz nekoliko uvjeta koji vrijede u toj zemlji. Prvi je uvjet da su morali uplatiti jamčevinu od 1000 dolara po osobi, odnosno ukupno 8000 dolara, što su vrlo brzo odradili, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je potvrdilo da su jamčevine položene.

Zatim, morali su položiti svoje putne isprave, regulirati boravak u Republici Zambiji, te će se nakon puštanja da se brane sa slobode morati javljati policiji. Sve to brzo je odrađeno, no zadnji i jedan od važnijih uvjeta bio je i da za svaku osobu mora jamčiti po dvoje zambijskih državljana. To znači da su morali pronaći 16 Zambijaca koji će za njih jamčiti. Nikakav poseban uvjet osim toga da su zambijski državljani nije postavljen, a naši sugovornici kažu kako ne znaju tko su ti ljudi, odnosno kojeg su profila ili zanimanja.

Foto: Mwebantu /Facebook