Zašto je Škoro tako snažno “udario” na Mislava Kolakušića?

Zašto je Škoro tako snažno “udario” na Mislava Kolakušića?

Predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića i Miroslave Škore u N1 emisiji Točka na tjedan komentirali su novinar Tihomir Ponoš iz Novog lista i novinar Ivica Ružičić s Hrvatskog radija .

“Miroslav Škoro traži dosta velike ovlasti. On traži da bude nadređen Vladi. Škoro želi povratak na čvrstu ruku. To bi značilo povratak na potkopavanje demokratskih institucija, sve je to zamotano u populistički celofan. On želi biti nova verzija Franje Tuđmana, ali bez stranačke potpore”, komentirao je Tihomir Ponoš.

Ponoš podsjeća kako ovlasti koje navodi Škoro podsjećaju na ovlasti na francusku Petu republiku, no kako je ovo Hrvatska i kako je politička kultura kao i način funkcioniranja institucija drugačija.

“Svakako će pronaći podršku u biračkom tijelu koje želi čvrstu ruku i povratak ’90-ih. Škoro je udario po HDZ-u i Kolindi Grabar-Kitarović, te je jasno dao do znanja u kojem smjeru će ići. On želi da nakon Tuđmana bude Škoro, kao da se ostali predsjednici između njih dvojice nisu dogodili”, smatra Ivica Ružičić. 

Ružičić vjeruje kako će u velikim problemima biti HDZ, te Grabar-Kitarović ako se kandidira.

“Ja smatram Škorin program neozbiljnim. Mislim da je s jačanjem ustavnih ovlasti Škoro udario na Mislava Kolakušića koji je nestao nakon europskih izbora. Naime, Kolakušić želi biti predsjednik, ministar….Škoro je bio saborski zastupnik, on je bio politička elita i bio je potpuno nezamjetan. Zašto se nije tada borio za Slavoniju, za bilo što?”, rekao je  Ponoš koji smatra kako u kampanji nije bilo krajnje desnog populizma i kako mu se čini da će to izbjegavati.

Škoro je  svjesno ušao u teren  Mislava Kolakušića jer se želi pozicionirati kao novo lice u politici koje želi radikalne promjene. Želi pridobiti nezadovoljne birače koji ne glasuju za HDZ i SDP. a takvih je gotovo 60 posto.

Miroslav Škoro je suptilno kritizirao Kolindu Grabar Kitarović rekavši da ne može obećati da će Hrvatska biti najbogatija zemlja na svijetu, ali  i Zorana Milanovića ustvrdivši da Hrvatska nije slučajna država.

Foto: N1