Večernji se poziva na visoke izvore u HDZ-u: Škori pomažu Miro Kovač, Tomislav Karamarko, desno krilo stranke

Večernji se poziva na visoke izvore u HDZ-u: Škori pomažu Miro Kovač, Tomislav  Karamarko, desno krilo stranke

Bez obzira na to što tko misli o kandidaturi Miroslava Škore, njegov ulazak u predsjedničku utrku ne samo da će utjecati na odnos snaga nego će preusmjeriti tijekove kampanja svih ostalih kandidata.

Pratili su Škorino obraćanje na Facebooku i u stožeru Zorana Milanovića, ali i na Pantovčaku gdje stoluje Kolinda Grabar-Kitarović, pogotovo u HDZ-u u kojem neki Škorinu kandidaturu iščitavaju i kao najžešći napad na samog premijera Andreja Plenkovića i onaj dio HDZ-a koji ga podržava, piše Večernji list.

– Sve što je Škoro rekao i s čime je dosad izišao zapravo je sto posto očekivano zna li se tko je sve sudjelovao u pisanju njegova proglasa. Pritom ne mislim samo na ustavnog stručnjaka Matu Palića nego i na bivšeg predsjedničina savjetnika Matu Radeljića, Velimira Bujanca, ali i neke ljude iz HDZ-a. Sigurno je i to da je tu i dio ljudi iz HDZ-a, poput Mire Kovača. Oni svi tajno kontaktiraju, to je sigurno – kaže visoki dužnosnik HDZ-a blizak predsjednici.

Na naše pitanje misli li da je u toj ekipi koja podržava Škoru i stoji iza njega i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, naš sugovornik samo je znakovito kazao da je to jako dobro pitanje.

– Najopasnije što radi je što gura referendumsku demokraciju, čime ide prema sloju Željke Markić. Usporedo koristi trenutak nezadovoljstva političkim establišmentom. Plaši i velikom koalicijom i kaže da nitko neće stajati između njega i naroda. To je nešto što nitko u Europi nije rekao, to je nešto što u Europi ne postoji – kaže naš izvor iz HDZ-a.

No nisu u HDZ-u svi na tom tragu. Naš drugi sugovornik kaže kako bi odgovor na pitanje odakle sad Škoro trebali sebi postaviti oni koji su bili samozaljubljeni u neke svoje postupke, a koji su pak rezultirali današnjim stanjem na desnom centru. – Vratimo se nekoliko mjeseci unatrag i sjetimo se kako je Kolinda Grabar-Kitarović postala sluškinja Vlade. Učinila je istu pogrešku kao i Ivo Josipović, odnosno nije imala hrabrosti distancirati se od Vlade. Sve to omogućilo je da se pojavi netko sa strane poput Škore i istakne svoju kandidaturu – kaže naš izvor iz HDZ-a.

Nije pretjerano zaključiti da  Plenkovićevi protivnici preko Škore žele oslabiti šefa HDZ-a.

Foto: Dario Grzelj/Hina