Milardović optužio Pupovca za špijunažu i veleizdaju: On je vješt manipulator koji radi na destabilizaciji Hrvatske

Milardović optužio Pupovca za špijunažu i veleizdaju: On je vješt manipulator koji radi na destabilizaciji Hrvatske

Sociolog Anđelko Milardović za Radio Split je komentirao istupe predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je nedavno usporedio suvremenu Hrvatsku s NDH. Radi analize njegovih istupa Milardović je napravio svojevrsnu bazu podataka Pupovčevih izjava.

“Na temelju te baze podataka uočava se jedna kompleksnost, kontradiktornost, jedan tip ekstremnog makijavelizma, moralne upitnosti i dvojnosti.”

Permanentni provokator

“Postoji jedna crta moralnoga zlostavljanja koja je trajna i stalna, koja traje otkada se pojavio na političkoj pozornici. On već 25, 30 godina izlazi s vrlo sličnim tezama. Permanentno provocira. Ja bi ga nazvao permanentnim provokatorom.”

“Objekt tog moralnog zlostavljanja je politička publika, javnost, koja je bespomoćna i koja u tom smislu nema instrumente da bi se mogla suprotstaviti. Moralno zlostavljanje u politici je zapravo zloupotreba moći. Njega se može smatrati uzurpatorom.”

Vješto manipulira osjećajima

“Neosporno je da je riječ o vrlo obrazovanom čovjeku. On je i kolega, profesor socijalne lingvistike, semiotičar i tim opasniji, jer savršeno manipulira ljudskim osjećajima.”

Kada ga se smjesti u kut, kada nema izlaza, onda slijedi isfenirana predstava pred vašim kolegama novinarima. Onda se on ukazuje kao plašljiv, koji sporo govori, dramatizira. Ima svoju već ustaljenu dramaturgiju.”

Prevršio svaku mjeru

Komentirao je i dosadašnji nedostatak reakcija na njegove izjave

“Ovo što je sada izjavio ja mislim da je prešlo svaku mjeru. I to je dio ovoga diskursa o moralnom zlostavljanju, gdje on bez imalo problema i grižnje savjesti cijelo jedno društvo identificira s NDH, gdje smatra da je Republika Hrvatska replika NDH. Neka mi oprosti, ali ja se nisam borio za NDH, ja sam se borio za Republiku Hrvatsku, kao i 99% onih koji su priželjkivali nastanak Republike Hrvatske.”

Bavio se obavještajnim djelovanjem

U nastavku intervjua, doktor Milardović je Pupovca optužio za obavještajno djelovanje protiv Hrvatske države, a spomenuo ga je i kontekstu ubojstva dr. Ivana Šretera u Pakracu.

“Ovaj naš politički sustav je upitan u odnosu na njega zbog nekoliko razloga. Prije svega, građani Republike Hrvatske nisu jednaki pred zakonom i u primjeni toga zakona. To se pokazuje na primjeru Pupovca gdje se zakon provodi selektivno, odnosu na njegovu ratnu prošlost.

Po različitim izvorima on je odlazio na okupirani teritorij, i u biti je prenosio informacije. Znači bavio se obavještajnim djelovanjem, i to s različitim obavještajnim službama, i naravno sa srpskom obavještajnom službom. U svom civiliziranim državama ako je netko to radio za vrijeme rata, primijenili bi se zakoni na njega. To je prva stavka.

Druga, koja je jako bitna vezana uz ratne događaje u Pakracu je ubojstvo i nestanak doktora Šretera. Taj događaj se također stavlja u kontekst Pupovčevog djelovanja. Država ne reagira i u slučaju Tesla banke, gdje su nestali milijuni”.

Mahom su ga prijavljivali Srbi

Milardović sve to vidi kao primjer selektivnog provođenja zakona.

“Istini za volju, protiv njega je podneseno na desetke kaznenih prijava i te su kaznene prijave mahom podnosili hrvatski državljani srpske nacionalnosti, koji su ga prokazali u smislu neracionalnog i nekontroliranog korištenja proračunskih sredstava namijenjenim upravo za potrebe hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Recimo, Nenad Vlahović je onaj koji je u tome prednjačio. Pupovcu se u tom smislu nije ništa dogodilo.”

Psihološko-propagandni rat protiv Hrvatske

“Pupovac je, kako se da iščitati iz te baze podataka, vjerojatno je projekt za realizaciju plana B, koji se po meni već počeo formatirati krajem rata.”

“Postoje dvije platforme, nevidljivi Memorandum 2, pa ona vezana uz prava manjina. Temeljna ideja Memoranduma 2 je destabilizacija okolnih država i odvraćanje pozornosti sa Srbije. A s druge strane, preko metapolitičkog koncepta, preko kulture, nastojati uspostaviti svoju kulturnu hegemoniju.”

“A osmišljeno je, naravno, sve u Beogradu. Kako on izjavljuje, Beograd je njemu glavni grad. Njemu je Vučić predsjednik. Ovo što se sada događalo dio je psihološko-propagandnog rata i pokušaja destabilizacije Hrvatske.”

Foto: Mario Srmotić/Hina