Belgijski mason održao predavanje svojoj braći u Rijeci: Zagovara Sjedinjene Europske Države i upozorava na opasnost od islamskog terorizma

Belgijski mason održao predavanje svojoj braći u Rijeci: Zagovara Sjedinjene Europske Države i upozorava na opasnost od islamskog terorizma

“Europa i njena sigurnost, simboli i vrijednost” naziv je predavanja koje je u Rijeci, na poziv jedne od riječkih masonskih loža, održao dr. sc. Jean Marsia, umirovljeni pukovnik s bogatom karijerom na području vojne logistike. Godine 2003. on je bio ravnatelj odjela za akademsko obrazovanje pri vojnoj školi l’Ecole Royal militaire – ERM te savjetnik za obranu belgijskog premijera.

Tim povodom je Jean Marsio, predsjedniko European Society for Defence – Europskog društva za obranu, dao intervju za Novi list.

Kako su priče o masonima zaogrnute velom tajnovitosti sugovornika su pitali o simbolima, od kojih su neki vezani i za masone, te vrijednostima o kojima se govorilo na predavanju.

– Simboli koji se tiču teme su valuta, euro i zastava: dvanaest zlatnih zvijezda u krugu na plavoj pozadini. Brojka dvanaest označava savršenstvo, potpunost ali i zodijak, Bibliju, mitologiju, naglasio je Marsia i potom dodao još jednu pojedinost:

– Himna “Oda radosti” koju je napisao Schiller, a u priču je uključena i Beethovenova 9. Simfonija, naglašava moto »Ujedinjeni u različitosti« i Dan Europe koji se slavi 9. svibnja. To predstavlja posebnu priču kad je riječ o simbolima. Naime, šesnaest država i Europski parlament izrazili su svoju predanost tim simbolima u zajedničkoj deklaraciji, broj 52, priloženoj Lisabonskom ugovoru.

I Francuska se pridružila deklaraciji 2017. godine. Zajedno s europskim vrijednostima definiranim u ugovoru iz Nice iz 2002. godine, navedeno je da se “Unija temelji na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava, kao i poštivanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina” i da su “te vrijednosti zajedničke državama članicama u društvu koje karakterizira pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost žena i muškaraca”, oni su temelj na kojem počivaju moralne snage Europljana.

Sve navedeno je itekako od važnosti kad se govori o vrijednostima. Vojska, čak i velika i dobro opremljena, bezvrijedna je bez moralne snage, naglasio je Marsia s kojim je novinar Novog lista  razgovarao i o pitanju sigurnosti Europe s obzirom na to da je problem nekontrolirane migracije i islamski terorizam “vruća tema”.

– Prijetnja od islamskog terorizma je prisutna, no odgovornost je na plećima tajnih službi i policije, dok se vojne snage aktiviraju u alternativi, kazao je Marsia i potom nastavio: – Obrana, sigurnost Europe, postalo je pitanje NATO-a od 1949. godine, ali Europa nikada nije to prihvatila i time riskira. SAD se više bavi pitanjem Azijsko-američke zone, a Europa će morati preuzeti odgovornost za rješavanje agresije koja prijeti s Istoka, te za svaku terorističku prijetnju iz Sahela.

Govoreći o ranjivosti europske sigurnosti kazao je da Europska unija troši 200 milijardi eura za obranu.

– To je više nego što troši Kina koja u obranu ulaže 250 milijardi eura, te više od Rusije koja daje 60 milijardi eura, ali oni posjeduju jaču vojsku. Taj novac se ne troši na pravi način. Plaća se milijun i pol profesionalnih vojnika od čega je 13 posto angažirano u vanjske vojne operacije: borba protiv Daesha to jest ISIS-a u Mosulu ili AQMI u Sahelu, kaže Marsia.

Marsia je napisao doktorsku disertaciju naslovljenu “United States of Europe, for our security and defence” to jest “Sjedinjene Europske Države, za našu sigurnost i obranu”.

– Charles de Gaulle bio je u pravu 1953. godine kad se suprotstavio European Defense Community te zapitao političku Europu je li sposobna obraniti sigurnosnu politiku i osigurati postojanje europske vojske. Naime, ona kao samostalna jedinica posjedovala bi ekonomiju, produktivnost i efikasnost koja bi Europi omogućila boljitak. Europska obrana i sigurnost je poželjna. Treba poraditi na političkoj integraciji, drugim riječima na United States of Europe odnosno Sjedinjene Europske Države, govori naš sugovornik, koji je i predsjednik European Society for Defence – Europskog društva za obranu.

– European Society for Defence je međunarodna neprofitabilna organizacija čiji se članovi, europski državljani, ne libe ulagati vrijeme i ideje ne bi li oživjeli Europu politički ali i obrambeno, kako bi nova generacija Europljana profitirala od mira koji vlada od 1945. godine. Naše djelovanje uskoro će biti predstavljeno i u Europskom parlamentu, istaknuo je Marsia na kraju intervjua.

Foto: YouTube