Ivan Pernar tvrdi da mediji stvaraju histeriju oko ospica: Što o svemu tome misli epidemiolog

Ivan Pernar tvrdi da mediji stvaraju histeriju oko ospica: Što o svemu tome misli epidemiolog

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić za N1 je govorio, o ponovnoj pojavi ospica u Zagrebu, i to o čak sedam slučaja u samo dva tjedna.

Upitan da pojasni kako se utvrđuje kako i odakle su ospice krenule, Kaić je rekao kako se “anketira oboljelog, razgovara se s njim, pita ga se jel bio u inozemstvu, s kim je kontkatirao. Gleda se imamo li informacije ima li ospica ondje gdje se osoba kretala.”

Što se tiče ovih slučajeva u Zagrebu, rekao je kako su za “prvooboljelu saznali da se najvjerojatnije zarazila od jednog francuskog turista koji je preko Italije, Slovenije i Zagreba išao u Zadar. Boravio je neko vrijeme i u Zagrebu, gdje je s njim kontaktirala prvooboljela”.

Za još jednu osobu, rekao je, imaju “informaciju da se zarazila od prve gospođe jer je drugooboljela zdravstveni radnik koja je tijekom pregleda došla u kontakt s osobom oboljelom od ospica”.

“A za petoro nemamo druge podatke, nisu išli van Hrvatske i trenutno ne znamo s kim su bili u kontaktu.”

Također je rekako kako “nema razloga za uzbunu” te kako “očekuju još oboljelih”, budući da je vjerojatno da se određen broj osoba zarazio kada i oni koji su trenutačno na liječenju.

Upitan tko može oboljeti od ospica rekao je da oboljeti mogu oni “koji su osjetljivi, a to su ili oni koji nisu preboljeli ospice ili oni koji se nisu cijepili”.

Što se tiče trenutačnih slučajeva, rekao je kako se “pouzdano zna samo za jednu osobu da nije cijepljena jer sam imao na uvid karton i jer nedostaje upis o cijepljenju protiv ospica te je pisalo i da majka ne želi cijepiti dijete”. Međutim, istaknuo je kako “za niti jednog drugog oboljelog nemam pouzdane podatke jesu li cijepljene ili ne, dakle dok ne prikupimo više podataka, njihov cjepni status se vodi kao nepoznat”.

Na pojavu ospica u Zagrebu reagirao je i saborski zastupnik Ivan Pernar, poznati protivnik cijepljenja. Trudio se umanjiti značaj pojave bolesti te je optužio medije za namjerno stvaranje histerije.

 Nisu bezazlene

Epidemiologa Kaića  je novinarka upitala  može  li potvrditi da ovih sedam slučajeva koji su se dogodili istodobno predstavljaju značajno povećanje broja oboljelih od ospica. Na to je rekao kako “inače u Zagrebu imamo pojedinačne slučajeve. Prije ovog slučaja grupe od sedam oboljelih, imali smo dva slučaja uvezenih ospica, jedan iz Tajlanda, jedan iz Rusije. Oni su se zarazili izvana i liječili u Hrvatskoj. Prošle godine smo imali jedan importirani slučaj, dakle ovo jest neuobičajeno”.

Što se tiče opasnosti od ove bolesti, Kaić je kazao kako su “ospice opasne utoliko što 10 do 40 posto oboljelih može završiti u bolnici zbog težine kliničke slike. 1 od 100 može razviti upalu pluća ili upalu srednjeg uha, a 1 od 1.000 može umrijeti. Nisu dakle potpuno bezazlene, ali manji postoci mogu imati jako teške situacije”.

Također je istaknuo kako se važnost cijepljenja vidi upravo po tome “što nema ospica u Zagrebu. Da nema cijepljenja, bilo bi nekoliko tisuća oboljelih godišnje”. Rekao je i kako smo po cjepnom obuhvatu ispod prosjeka Europske unije, ali nismo u situaciji kao Ukrajina i Rumunjska gdje je dolazilo do velikih epidemija ospica.

Što se država u regiji tiče, Kaić je rekao kako je Srbija s 2017. na 2018. godinu imala veliku epidemiju ospica s oko 5.000 oboljelih, dok Bosna i Hercegovina također ima lošiji cjepni obuhvat.

Foto: N1

Facebook Comments