Novinar snimio psovke koje mu je uputio Josip Đakić: Zašto ga je osudila sutkinja iz Virovitice

Novinar snimio psovke koje mu je uputio Josip Đakić: Zašto ga je osudila sutkinja iz Virovitice

Novinar Ivan Žada u srijedu je na Općinskom sudu u Virovitici nepravomoćno osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, a dio razgovora kao transkript objavio na Facebooku i na portalu Index.

Sutkinja Jasna Delić Janković odredila mu je kaznu zatvora od četiri mjeseca uvjetno na godinu dana pozivajući se na članak 143. Kaznenog zakona, javlja N1.

„Kriv je jer je bez znanja i odobrenja Josipa Đakića snimio pomoću aplikacije na svojem mobitelu privatni telefonski razgovor pa dio razgovora prepričao na svom Facebook profilu i dao kolegama novinarima da bi naknadno dio bio objavljen na portalu Index.hr čime je snimku učinio dostupnim većem broju osoba. Javno je iznio neovlašteno zvučno snimanje nejavno izgovorene riječi drugoga i time počinio kazneno djelo protiv privatnosti neovlaštenim snimanjem i prisluškivanjem“, obrazložila je sutkinja Janković.

Na Indexu je tekst objavljen s naslovom: “Novinar: Prijetio mi je sin HDZ-ovca Đakića, a onda mi je njegov otac psovao”

Do spornog razgovora je došlo u listopadu 2018. godine nakon što je Ivan Đakić, sin zastupnika Josipa Đakića u jednom virovitičkom kafiću novinaru Žadi izrekao prijetnju jer piše negativno o njegovom ocu. Rekao je da će mu polomiti vrat i vući ga za kosu ili platiti nekome 500 eura u Zagrebu da to napravi.

Nakon što je čuo prijetnju Žada je nazvao Josipa Đakića u namjeri da ga o tome izvijesti jer se, kako je rekao, uplašio za sebe i sigurnost svoje obitelj.

Želio sam mu kazati da urazumi svojeg sina da prijetnje ne trpim i da to nije način kako se rješavaju problemi s novinarima. Prijetnje su mi izrečene zbog pisanja o Josipu Đakiću i zato sam njega nazvao. Sve sam radio u interesu javnosti, nazvao sam ga kao novinar i tako se predstavio jer ako sin saborskog zastupnika prijeti novinaru koji je o tom saborskom zastupniku pisao onda je to svakako javni interes, rekao je Žada.

Kako je braneći se rekao Žada, uobičajeno je da novinari snimaju razgovore zbog vjerodostojne interpretacije, a ovoga puta je to učinio i radi osobne zaštite “jer je riječ o moćnom čovjeku, prijavljivana za niz djela nasilništva i pravomoćno osuđenom zbog napada na policajce. Gospodin Đakić je u politici predugo i jako dobro zna da kada ga novinari zovu i tako se predstave ne čine to zbog privatnih razloga“, rekao je Žada.

Sutkinja Janković nije uvažila njegovu obranu zaključivši kako je riječ isprovociranom razgovoru koji ne može biti u javnom interesu da bi se prenosio u medijima.

Žadin odvjetnik Boris Kozjak kratko je izjavo kako je riječ o presedanu zbog kojeg će oni svakako uložiti žalbu jer u četvrtom stavku članka 143. Kaznenog zakona se navodi da nema kaznenog djela neovlaštenog snimanja “ako je ono učinjeno u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe.”

Tužitelj Josip Đakić nije bio prisutan ročištu i izricanju presude.

Na Općinskom sudu u Virovitici u lipnju ove godine, Ivan Đakić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu uvjetnog zatvora od 11 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Zbog prijetnji Žadi osuđen je na sedam mjeseci, a zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju na osam mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu od 11 mjeseci.

Ivan Đakić je, naime, 7. siječnja ove godine na svom facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom ljudskom glavom i porukom: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić”.

Foto: Edvard Šušak/Hina