Velika krađa osobnih podataka: Tisuće pacijenata dobili poruku da ne idu na operacije u javne bolnice

Velika krađa osobnih podataka: Tisuće pacijenata dobili poruku da ne idu na operacije u javne bolnice

Tisuće pacijenata, koji čekaju na ugradnju koljena, dobili su SMS poruku kojom ih netko upozorava da ne idu na operacije u javne bolnice jer im tamo, tvrdi, ugrađuju proteze sumnjive kvalitete, prenosi Dnevnik.hr.

“Upravo svjedočimo najvećem skandalu zloupotrebe osobnih podataka u hrvatskom zdravstvu. Neobično je i jako zastrašujuće da pacijenti s nepoznatog broja dobivaju poruke” kazao je Josip Perić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Nije poznato tko je pošiljatelj. Perić sumnja na privatne klinike, ili liječnike koji rade i javno i privatno. Ali moguće je da se radi i o zviždaču koji je htio upozoriti potencijalne pacijente.

“Jedan scenarij je da su neke privatne osobe došle na nezakoniti način do njihovih podataka preko bolnica i javnih ustanova i stekli time financijsku korist, ili je možda stvarno riječ o nekom zviždaču”, objašnjava Perić.

Prošli sve certifikate

Iz HZZO-a poručuju da pacijenti nemaju razloga za brigu. “Sve što se nalazi na našem tržištu je prošlo sve certifikate. Imaju i Europske komisije i HALMED-a”, tvrdi Lucijan Vukelić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Kao ortoped mogu poručiti da sigurno mogu imati apsolutno povjerenje u javnozdravstveni sustav jer broj proteza, broj operacija koji se radi je sigurno puno veći nego u nekim drugim ustanovama”, dodaje Vukelić.

Nema adekvatnih mjera za zaštitu osobnih podataka

Nije tajna da cijeli zdravstveni sustav škripi pa ni ovaj propust za mnoge nije iznenađenje. “Vrlo vjerojatno nisu proveli čitav niz organizacijskih, tehničkih mjera zaštite osobnih podataka”, objašnjava Petar Vušković, stručnjak za zaštitu osobnih podataka.

I ministar priznaje, informatički sustav bolnica je zastario i vrijeme je za nadogradnju. “Podaci se čuvaju u bisevima pojedinih bolnica i odjelima koji se tim bave. Istražit ćemo i ja vjerujem da će se pronaći tko je dao te podatke”, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Cijeli slučaj nakon službene će prijave istraživati Agencija za zaštitu osobnih podataka. “Agencija može tražiti pomoć drugih institucija, ili ako nije u nadležnosti agencije, agencija će proslijediti na nadležno postupanje nadležnim tijelima, policiji i državnom odvjetništvu”, objašnjava Petra Papić, viša savjetnica u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Foto: Miroslav Lelas/Hina