Analitičar Economista Tim Judah o “tempiranoj bombi”: Možda se Macron previše druži s Kolindom

Analitičar Economista Tim Judah o “tempiranoj bombi”: Možda se Macron previše druži s Kolindom

Tim Judah, politički analitičar u britanskom The Economistu, za N1 je izjavio da ne bi bio iznenađen da je izjava “BiH je tempirana bomba” došla od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a ne od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Judah je u razgovoru za N1 rekao da su mnogo veći problem teroristi koji se vraćaju u Francusku, gdje su se događali teroristički napadi u proteklih nekoliko godina.

“Ne bih bio iznenađen da su ove izjave došle od predsjednice Hrvatske, pošto je ono govorila ovakve stvari i ranije, ali se pitam je li predsjednik Macron provodio previše vremena s hrvatskom predsjednicom. Ove opaske su neobjašnjive jer su jednostavno pogrešne”, izjavio je.

“Mnogo su veći problem džihadisti koji se vraćaju u Francusku, gdje su se događali i teroristički napadi, nego ovi koji se vraćaju u Bosnu. Da je predsjednik Francuske rekao da je Bosna problem zbog toga što je disfunkcionalna država te da se mora napraviti više kako bi se učinila funkcionalnom, onda bi on bio potpuno u pravu. Ali, govoreći o džihadistima koji se vraćaju u Bosnu, što nije ništa veći problem za Bosnu nego za neku drugu europsku državu, čini stvar veoma neobičnom”, poručio je.

Judah je dodao da je Macron rekao kako je problem više u Europskoj uniji koja mora provesti određene reforme kako bi bila više politički projekt nego da jednostavno služi kao tržište.

“On kaže da je ona disfunkcionalna s 28 odnosno 27 država, ali da će biti jos disfunkcionalnija kad bude imala 32 države”, poručio je Judah za N1.

Macron je rekao da nije protiv proširenja Unije.

“On samo traži od Albanije više te je čak pohvalio Sjevernu Makedoniju. Ipak, to nije veoma pozitivno za problem proširenja s kojim se susreću vlade u Sarajevu, Skoplju ili Tirani. Ni sam ne bih bio posebno motiviran ovakvim opaskama”, izjavio je Judah.

Podsjetimo, u opsežnom intervjuu za ugledni list The Economist, francuski predsjednik Emmanuel Macron je govorio o državama koje žele pristupiti u EU, te se dotaknuo i Bosne i Hercegovine. Macron je BiH nazvao “tempiranom bombom koja otkucava tik uz Hrvatsku”.

Naime, govoreći o priključenju drugih država u članstvo u EU, Macron je kazao “ukoliko se ponizi Albanija, destabilizirat ćete regiju”.

Foto: N1