Koja sramota: Trojica pilota Hrvatske vojske prevozila švercera oružjem

Koja sramota: Trojica pilota Hrvatske vojske prevozila švercera oružjem

Trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku pod istragom su civilne i vojne policije jer su vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem, ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV. Policija je pretragom njihovih domova pronašla i veću količinu vojnog streljiva.

‘Oni su udaljeni iz letačke službe i uskraćena su im određena materijalna prava koja su vezana za letački dodatak’, kazao je brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za Dnevnik.hr.

‘Ovo je izolirani slučaj, to se u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dosad nije dogodilo. I dalje ćemo poduzimati mjere da spriječimo takve slučajeve’, dodao je Mikić.

Sigurnosnih je propusta bilo! Svi od reda instruktori su letenja, školuju mlađe naraštaje. ”Ovo je izolirani slučaj. To se u Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu do sada nije dogodilo”, ističe zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

No, nitko od njihovih nadređenih, pa ni Ministarstvo obrane, sve do danas o slučaju nije izvijestio javnost. Prva je to učinila zadarska policija koja je, neslužbeno, prije pretresa imala dojavu. ”Kod njih je pretragom doma, poslovnih prostora, osobnih vozila i plovila pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla”, kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Pali su s gotovo 8000 komada raznog streljiva, ali i spremnicima većih kapaciteta nego što je zakonom dozvoljeno. Neslužbeno, dio je zaplijenjenog streljiva iz Domovinskog rata. S obzirom na količine, sumnja se da je bilo namijenjeno crnom tržištu. ”Djelatnici koji su učinili stegovni prijestup aktivno se bave, primjerice, streljaštvom. To je jedna disciplina, tako da su te njihove komunikacije prema civilnim osobama njihova osobna stvar”, kaže general Mikić.

Foto: Mario Strmotić/Hina