Bošnjaković nije napravio ništa: Čak 250.000 blokiranih Hrvata i dalje ostaje u dužničkom ropstvu

Bošnjaković nije napravio ništa: Čak 250.000 blokiranih Hrvata i dalje ostaje u dužničkom ropstvu

Sarajko Baksa iz udruge Blokirani i član radne skupine, odvjetnik Mićo Ljubenko, raspravljali su o novom Ovršnom zakonu.

Novi koncept ovršnog postupka na temelju vjerodostojne isprave te stavljanje tog postupka u cijelosti pod nadzor suda predlaže Vlada konačnim prijedlogom Ovršnoga zakona koji je u četvrtak sa sjednice uputila u saborsku proceduru. Koliko ste u udruzi Blokirani zadovoljni novim zakonom?

“Iznimno malo i ne mislimo da će biti niti povoljniji niti brži, ni za dužnika ni za vjerovnika. Imamo iskustva, već 10 godina se provodi ovršni zakon i sve je gori i gori. Broj dužnika i njihov ukupni dug se povećava.

Ova je promjena jedan korak naprijed, dva nazad. Ima dobruih stvari, rješenje se više ne izdaje bez da dužnik o tome zna, no vidjet ćemo kako će se to realizirati. Dostava pismena bi trebala biti puno urednija, da je dužnik dobija.

Ne treba odgađati zakon, hajde da ponovno radna skupina sjedne i da vidimo u čemu se svi slažemo, i kada nađemo koncenzus oko dobrih elemenata, neka se sazove sjednica Sabora i neka dobri elementi budu uvršteni u postojeći zakon. Ne treba čekati novi ovršni zakon koji će doći tek za godinu dana”, kazao je Sarajko Baksa, te dodao da i kada je zakon dobro napisan, provedba je užasna, donosi N1.

Hoće li ovrha sada biti efikasnija, jer se sud ponovno uvodi u cijelu priču?

“Tko je govorio da ovrha nije dovoljno efikasna? Ovršenici, dužnici se nikada nisu žalili da im je ovrha nedovoljno efikasna, da ih se nedovoljno brzo ovršava. Mi kao odjvjetnici zastupamo obje strane i cilj nam je da ovrha bude pravno korektna i fer. Nitko se nije žalio do sada da ovrha nije dovoljno efikasna, nego da je preefikasna, površna… Netko kaže da je preko noći ovršen i da mu u Fini ne kažu zašto, rekao bih da je to preefikasno.

Nije se događalo da javni bilježnici drže u ladici ovrhe na koju teku kamate. To se događalo u sudu. Mi sada ovrhe vraćamo na sud.
Ministar pravosuđa kaže da će ovrhe sada biti brže. One spore su bile u sudovima, ne kod bilježnika. Ne mogu sada ni teorijski biti brže ako uvodimo dodatne korake. Kompliciranije i duže ne može biti jeftinije”, kazao je Mićo Ljubenko.

Bilo je puno prigovora na rad bilježnika kada su u pitanju ovrhe, da neki izdaju i po 70.000 godišnje, dakle na svakih pet minuta po jednu.

“Ovršni se postupak u javnosti krivo shvaća. Ovrha se odnosi na dvije sasvim različite stvari. Jedna je po vjerodostojnoj ispravi – neplaćeni račun, i drugi po ovršnoj ispravi – presudi itd. U prvom je moguće da netko pogriješi. Ovrha je često nejasna ovršenicima. Izvod iz poslovnih knjiga je tu da veliki ovrhovoditelj ne radi kompicirani postupak s puno malih računa, nego šalje jedan dokument – izvod iz poslovnih knjiga, da vide što su dužni. Čovjek često ne shvati o čemu se radi, u osam dana ne može iskomunicirati gdje i što bi trebao i bude ovršen”, kazao je Ljubenko.

“Kada je u pitanju slaganje s vjerodostojnom ispravom od strane dužnika, mi smo to zatražili, no odbijeno je. Temeljno pravo čovjeka je da ne bude u dužničkom ropstvu. Svaka vlada trudi se učiniti nešto pozitivno, ali pomaci su nezamjetljivi. Ima pozitivnih pomaka, ali su nedovoljni i premali. Političke odluke trebale bi biti brže i akcentirati dužnika.

Kada ostanete bez posla ne možete servisirati tekuće obaveze, pokreće se ovršni mehanizam i teško je izaći van. Kamate su takve da do glavnice ni ne dođete, jer ako ne servisitare račun po račun vjerovnici se ne trude grupirati trošak i kamate se gomilaju. Kada se čovjek ponovno zaposli trebaju mu godine da otplati sva svoja dugovanja i zato se teško izlazi van i teško se pokrivaju zaostatci koji su se nagomilali. Kada bi se troškovi smanjili sve bi se lakše riješilo “, kazao je Baksa.

“Bila su tri važna prijedloga odvjetničke komore. Da se u prvom koraku, kada se ide u obrazac ovrhe, vjerovnik odredi da nudi svojevrsnu nagodbu, naplatu svojeg potraživanja bez kamate, i to je većini u interesu. Ako to zaživi, a vjerujemo da hoće, velike bi kompanije mogle nuditi da se u par dana plati sve bez kamate. Mi smo bili za to da se prvo zatvara glavnica, jer kada nju platite lakše je riješiti kamatu. Obratno, vi plaćate prvo kamate i nitko nema sluha za oslobađanje od plaćanja glavnice.

To su bili naši prijedlozi, no mislim da ovrha neće biti ni brža ni bolja ni jednostavnija. Napravili smo prebacivanje dijela ovršnog postupka na sud, jer nam je tako rekla presuda europskog suda.

Odluka suda će po novom zakonu ići na isti način kao što je do jučer bilo preko bilježnika. Kada kao sudac dobijete izvod iz poslovnih knjiga, opet ćete staviti pečat – jer morate. Nećete kao sudac ulaziti u komnukaciju s vjerovnikom i ovrhovoditeljem oko toga gdje su mu računi. Sud u prvom koraku ne ulazi u diskusiju s ovršenikom, a potom se može ovršenik žaliti. Promjene nema”, kazao je Ljubenko.

Ministar praosuđa Dražen  Bošnjaković unio je samo kozmetičke   promjene u novi ovrđni zakon koji neće riješiti problema  oko 250.000 građana koji su u dužničkom ropstvu.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina