Čudna Milanovićeva “kineska veza”: Što predsjednički kandidat radi u vrhu organizacije milijardera Lu Junqinga

Čudna Milanovićeva “kineska veza”: Što predsjednički kandidat radi u vrhu organizacije milijardera Lu Junqinga

Predsjednički kandidat Zoran Milanović viši je savjetnik organizacije Global Alliance of Sharing Economy, potvrdio je za Jutarnji list Nikola Jelić, glasnogovornik izbornog stožera Zorana Milanovića. Član ove organizacije Milanović je od 22. svibnja 2018.

Milanovićevo članstvo u ovoj organizaciji, koja se do ove godine zvala Global Confederation of Chambers of Commerce, u zadnje vrijeme tema je medijskih napisa pošto je otkriveno da je osnivač ove organizacije kineski milijarder i vlasnik tvrtke ToJoy Lu Junqing. Milanovićevo članstvo u ovoj organizaciji povezuje se i s njegovim odlaskom u Kinu u svibnju 2018., gdje je kao bivši premijer održao nekoliko predavanja.

Na internetskim stranicama Global Alliance of Sharing Economy navodi se da je riječ o nevladinoj i neprofitnoj međunarodnoj ekonomskoj organizaciji koju su pokrenuli bivši australski premijer Kevin Rudd i više drugih bivših šefova država ili vlada radi povezivanja globalnih poslovnih komora, omogućavanja razmjene resursa i poslovnih mogućnosti i ostvarivanja međusobnih veza.

U vodećoj strukturi organizacije su bivši premijeri Austrije Werner Faymann, Srbije Boris Tadić, Grčke George Papandreou i drugi. Uz Milanovića organizacija ima još 7 viših savjetnika među kojima su i bivši premijeri Slovenije, BiH, Islanda, Bolivije.

U odgovoru izbornog stožera navodi se kako je “gosp. Rudd pozvao gosp. Milanovića da se pridruži GCCC-u uz obrazloženje da ima visoki ugled u međunarodnoj zajednici i doprinos u razvoju globalne suradnje”. Tvrde i da Milanović “nije primao niti prima bilo kakvu financijsku naknadu”.

O organizaciji kineskog milijardera pisali su i pojedini europski mediji, koji naglašavaju da mu ona služi za “kupovanje telefonskih imenika bivših premijera”.

U Izbornom stožeru navode da će “izborom za predsjednika Republike, njegovo članstvo u ovoj organizaciji prestati”.

Milanović  bi mogao imati poltičkih problema zbopg  članstva u ovoj organizaciji jer nije baš uobičajeno da se u njima nalaze aktivni poltičari. Osim toga, uvijek se može postaviti  legitimno pitanje  je li Lu Junqing istureni igrač kineske vlade i Komunističke partije koja na ovaj način suptilno širi svoj utjecaj.

Foto: Edvard Šušak/Hina