Admiral Domazet Lošo o Đukanovićevoj akciji protiv Srpske pravoslavne crkve: Uspjet će jer je Vučić uzdrman

Admiral Domazet Lošo o Đukanovićevoj akciji protiv Srpske pravoslavne crkve: Uspjet će jer je Vučić uzdrman

Crnogorska Skupština izglasala je zakon za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u toj zemlji. Geopolitički stručnjak, admiral Davor Domazet Lošo, komentirao aktualnu situaciju u kojoj je policija privela čak 22 osobe nakon bune noći u parlamentu. Istaknuo je kako se situacija “vraća na status quo iz 1918. godine i da se Srbiji ovim putem vraća za sva zlodjela u prošlosti koja su činili”.

“Situacija se vraća na status quo iz 1918. godine. Postoji ona stara narodna poslovica ‘sve se vraća, sve se plaća’ i to sada košta Srbiju. Sa stajališta velikosrpske ideologije ukinuta je državnost Crne Gore, a s time i državotvornost Crnogorske pravoslavne crkve. I prva i druga Jugoslavija htjele su poništiti crnogorsku naciju. U drugoj Jugoslaviji Crnogorci su dobili svoj oblik, oblik republike, ali ne u svojoj punini. Do svega toga došlo je zbog svojatanja crnogorskog bitka sa srpske strane”, izjavio je za Direktno Davor Domazet Lošo.

Sada je došlo vrijeme za određene promjene u Crnoj Gori i mislim da je postupak crnogorskih vlasti, bez obzira na to što su oni gurnuti u rat 90-ih godina protiv nas, u ovoj situaciji opravdan. U sadašnjim okolnostima, da bi se u punini potvrdila crnogorska državnost, mora doći do autokefalnosti, odnosno samostalnosti Crnogorske pravoslavne crkve i to je posve normalni pritisak koji oni rade. Mišljenja sam da će Crnogorci uspjeti i da će biti u potpunosti izglasan ovaj Zakon koji se s pravom temelji i mora se oduzeti imovina koju su Srbi oteli, baš kao što su oteli i u Hrvatskoj, tj. u Zagrebu”, istaknuo je  Lošo.

“Razuman je potez prosrpskog dijela što su se pobunili oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Vratimo se 30-ak godina unatrag pa pogledajmo događanja. Sjetimo se utjecaja Srpske pravoslavne crkve i srpske politike u Crnoj Gori koja je bila izrazito otvoreno agresivna i nametljiva. Ovo je danas samo dio odgovora na tu agresiju. No, s obzirom na to da je Crna Gora u NATO-u, stvari neće izmaći kontroli. NATO neće pokrenuti zrakoplovstvo, ali ima dovoljno načina da se informacijski i asimetrični rat zaustavi, odnosno isprazni naboj koji je sada pokrenut u smislu pobune, dobrim dijelom Crne Gore. S druge strane beogradski režim na čelu s Aleksandrom Vučićem dobrano je uzdrman i on nema snage da bilo što jače napravi kao što se to moglo 90-ih godina prošlog stoljeća. Postupno, teško i sporo, ali ipak sada dolazi na naplatu ta velikosrpska ideologija i ona će se polako morati vratiti tamo gdje je i počela, odnosno istinskoj pravoslavnoj vjeri”, kazao je sugovornik.

Što to znači za Hrvatsku?

“Hrvatska bi sada mogla imati posljedice. Ova autokefalnost za koju vjerujem da će se dogoditi, po uzoru na ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja ima dvije pravoslavne crkve, moguće je da Carigrad odnosno Bartolomej da suglasnost za autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve i to bi se odrazilo na mnoge Hrvate. Prema posljednjem popisu oko 16.700 ljudi izjasnilo se Hrvatima pravoslavne vjere u Hrvatskoj. No, ako se stvari sagledaju u drugom smjeru, sve ovo nije ni nužno loše jer može doći u jednom postupnom procesu i do stvaranja autokefalne Hrvatske pravoslavne crkve u Lijepoj našoj”, zaključio je Lošo za Direktno.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina