Uzinić je polemizirao s Milanovićem koji je rekao da su hrvatski biskupi nazadni, pohlepni i militantni: Sada mu je prvi čestitao

Uzinić je polemizirao  s Milanovićem koji je rekao da su hrvatski biskupi nazadni, pohlepni i militantni: Sada mu je prvi čestitao

Jučer, na blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja, u crkvici Domino u Dubrovniku misu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

On je, prenosi IKA, za vrijeme mise čestitao novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

„To želim i za ovu našu Zemlju. Želim joj da se prestane kretati ovim sebičnim putovima koji je iskorištavaju, koji iskorištavaju druge, kako bi doista svijet, zemlja, čovječanstvo konačno mogli krenuti putem Boga koji je u djetetu postao čovjek, da nam pokaže na koji način možemo biti novi ljudi, novi muškarci i žene.

To želim i za našu Crkvu, Crkvu kojoj pripadamo, koja traži putove obnove, traži načine na koji doista može nastaviti biti – a to joj je poslanje – ona koja pokazuje svjetlo, pokazuje na Isusa Krista, koja ga navješćuje riječima i svjedoči životom kršćana kojeg svi živimo na svojim razinama.

Želim to isto i za našu domovinu. Koristim priliku dok govorim o ovom novom putu za našu domovinu, čestitati našem novom predsjedniku, koji je između ostalog u svom pobjedničkom govoru rekao i ovo: ‘ Ja od danas radim posao i živim posao drukčije od ovoga do sada’. Rekao je da želi krenuti novim putem. Želim doista njemu da ustraje na tom novom putu. Uz tu želju naravno želim da i cijela naša domovina krene novim putem, putem koji će biti put koji nam je pokazao Isus Krist, a to je put mira, ljubavi, zajedništva, služenja, put koji ne stavlja u središte sebe i svoj interes nego se stavlja na raspolaganje i služenje drugima. Naravno da i svakom od nas pojedinačno želim da krenemo tim putem“, kazao je dubrovački biskup, prenosi IKA.

Međutim, onosi izmežu   biskupa uzinića i Zorana  Milnoića nisu uvijek bili idilični.  Javno su polemizirali  kada je Milanović 2015. godine  napao hrvatske biskupe, te ih nazvao “nazadnim, pohlepnim i militantnim”.

– Ove izjave spadaju u one koje ne bi trebalo komentirati. Žao mi je što je premijer sebi dopustio tako nisku razinu, naročito zbog časne službe koju obavlja – rekao je tada biskup Uzinić.

Milanović je rekao i kako će “hrvatske biskupe ozbiljno shvatiti kada budu na 50 posto retorikom i akcijom kao sadašnji Sveti Otac”.

– O tome koliko su hrvatski biskupi na razini europskih i pape Franje, ne mogu govoriti. Mogu tek reći da sebe i kolege u episkopatu, uz sve naše nedostatke u koje spada i poneka nesmotrena izjava koja bi se mogla tumačiti stranačkim ključem, ne prepoznajem u njegovim izjavama – odgovorio je na to biskup dubrovački.

Podsjetimo, premijer je rekao kako “neke biskupe zanima samo imovina”, te kako su neki “pohlepni”. Milanović je rekao i kako Ugovor sa Svetom Stolicom može biti različito tumačen. Na ovo je Uzinić odgovorio:

– Kad je riječ o povratku imovine, biskupi nisu nikad tražili drugo nego da se provode državni zakoni i Crkvi vrati ili nadoknadi ono što joj je u bivšem sustavu nepravedno bilo oduzeto. Ako je to pohlepa, onda smo pohlepni. Ugovore sa Svetom Stolicom ne treba ni spominjati jer, koliko znam, Crkvi do sada prema njima nije ništa vraćeno. Da povrat imovine ovisi o političkoj volji, a ne o zakonima i ugovorima, dokaz je i ova premijerova izjava i nerad Mješovite komisije Vlade RH i HBK.

Foto: Baldo Marunčić/Hina