EKSKLUZIVNI INTERVJU: Dalija Orešković otkrila veliku manu predsjednika Zorana Milanovića

EKSKLUZIVNI INTERVJU: Dalija Orešković otkrila veliku manu predsjednika Zorana Milanovića

Dalija Orešković neće ulaziti u trule političke kompromise s Andrejom Plenkovićem i Zoranom Milanovićem koje smatra karijeristima koji se bave vlastitim opstankom. U intervjuu za Teleskop najavljuje da će biti žestoka oporba “kartelskim eksponentima” kojima očito neće dopustiti, čak i ako bi to htjeli, da uživaju u idiličnoj kohabitaciji.

Jeste li se čuli s novoizabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem?

Javno sam mu čestitala na izboru za predsjednika Republike Hrvatske. Ne postoji razlog povodom kojeg bi smo se trebali čuti, niti između nas postoji takav odnos koji bi uključivao neposrednu komunikaciju.

Koje su njegove tri najveće vrline i mane?

Ne bavim se s njegovim vrlinama i manama. Zoran Milanović se sada nalazi u novoj ulozi i možemo samo govoriti o tome što se od njega očekuje.

Hrvatska se danas nalazi pred brojnim izazovima, među kojima su izazovi globalnog karaktera koje dijelimo s ostatkom svijeta poput posljedica klimatskih promjena i velikih migracija, porasta međunarodne nesigurnosti i prijetnji, ali i izazovi koji proizlaze iz naših specifičnih unutarnjih problema. Očekujem da se izdigne od dosadašnjeg načina na koji je funkcionirao odnos između predsjednika države i Vlade te da svoje ustavne ovlasti koristi onako kako su u Ustavu i zapisane. To nisu samo njegova prava nego i obveze. Među njima su sukreiranje vanjske politike, briga o redovitom i usklađenom djelovanju te o stabilnosti državne vlasti. U duhu obećanja koja je dao u samoj završnici kampanje, očekujem da u buduće promisli kakve poruke svojim izjavama ili postupcima šalje.

Hrvatsku je upropastila sistemska korupcija, kud i kamo više nego što su joj naštetile posljedice ratnih razaranja. Želi li Zoran Milanović biti zagovaratelj borbe protiv korupcije, kao što je to obećao, ne može ujedno biti spreman podržati daljnje karijerne ambicije bivše predsjednice države koja je svoj mandat koristila u svrhu zaštite i promicanja korupcije s najviše političke razine, potkopavajući pri tome državne institucije. Ukoliko nije mislio ozbiljno, onda mora znati da takav humor nije svima smiješan.

Time dolazimo i do prve od velikih mana, a ta je što je na funkciju predsjednika izabran ispred jednog političkog i stranačkog kartela, stoga se i na primjeru davanja podrške Kolindi Grabar Kitarović u daljnjoj diplomatskoj karijeri vidi da  je i nadalje spreman poslušnim i zaslužnim vojnicima stranke dati prednost u dodjeli javnih poslova i funkcija u odnosu na druge, kompetentnije kandidate.

Manom smatram i to što u ovim izborima nije imao nikakav program, a to znači da nema viziju i cilj. Mana je to što nije u stanju promišljati izvan okvira načina na koji je naša politika funkcionirala do sada. U kampanji sam isticala kako je Zoran Milanović najbolje jamstvo da će stvari u RH ostati u statusu quo, voljela bi da se pokaže kako nisam bila u pravu. Vrline? Bolji je izbor od Kolinde Grabar Kitarović.

Možete li usporediti državničke sposobnosti  Milanovića i Plenkovića. Tko je bolji?

I jedan i drugi se prije svega bave vlastitim političkim opstankom.

Državničke sposobnosti bi za mene predstavljale prepoznavanje društvenih prioriteta i postojanje vizije kakva bi Hrvatska za 5, 10 ili 15 godina trebala biti, niti jedan od njih nema taj kapacitet imaginacije i promišljanja unaprijed, kreću se unutar jednih te istih stranačkih interesa.

Biste li prihvatili neku  savjetničku funkciju ako vam to ponudi Milanović?

Ne. To bi bilo izigravanje povjerenja kojeg sam u ovom izbornom procesu stekla i ostavljanje na cjedilu 55000 glasova koji su se time što su me odabrali u prvom krugu, jasno izjasnili da ne traže samo promjenu, nego i nepokolebljivu borbu za konkretna rješenja, za napredak, za naš zajednički cilj. Smatram da imam dužnost i obvezu ostati dosljedna svemu što sam do sada radila i govorila u javnom prostoru, tim više što su u međuvremenu neke druge snage kojima su se okretali protestni glasovi i glasovi trećeg puta nestale sa političke scene. Bilo bi krajnje neodgovorno i sebično sada odustati od puta kojim sam krenula. Ostat ću vjerna svojim biračima.

Vi ste  napisali detaljan antikorupcijski program i mnogi smatraju da ste jedna od najkvalificiranijih osoba u Hrvatskoj za  borbu protiv  korupcije.  Biste li prihvatili poziciju glavne Državne odvjetnice ako bi se oko toga dogovorili  Plenković, Milanović i  šef oporbe Bernardić?

Zazirem od budućeg državnog odvjetnika kojeg će kartelskim dogovorom birati navedena trojka, od čovječuljka koji bi njima bio po volji ne treba ništa očekivati.

Meni borba protiv korupcije nije politička reklama niti prazna floskula, a pred političkim kartelima koji su RH doveli u stanje u kojem se nalazi sada nemam namjeru podviti rep ni za kakvo ponuđeno mjesto ili funkciju. Dio mog programa za predsjedničke izbore, dio mog Plana za Hrvatsku je novi nacrt Strategije suzbijanja korupcije kojeg sam napisala na temelju stručnog znanja i profesionalnog iskustva. Tu Strategiju sam predala i poklonila Hrvatskom saboru, kako bi se potaknuo dijalog na političkoj sceni i pronalaženje konsenzusa oko važnih reformi i rješenja. Za taj ću se program dalje boriti u političkoj areni.

Treba li Milan Bandić podnijeti ostavku?

Milanu Banduću treba presuditi pravosuđe, i nitko drugi. Njegova ostavka ništa ne znači, ali primjereno visoka kazna bezuvjetnog zatvora utvrđena da.

Što mislite  o “Škorinom pokretu”?

Nisam gledala njegove scenske nastupe pa ne znam kakav je to “Škorin pokret”, čisto sumnjam da se kreće kao Mick Jagger, u svakom drugom smislu meni on nije zanimljiv.

Kakve su vaše političke ambicije?

Moja jedina politička ambicija je pravno uređena država, država pred zakonom jednakih slobodnih i odgovornih ljudi. S obzirom da se najveće političke stranke protive svim ključnim reformama bez kojih nema mogućnosti za bilo kakav napredak, moj politički cilj podrazumijeva izlazak na parlamentarne izbore te ulazak u Hrvatski sabor u dovoljnoj snazi koja će biti brana dogovorima oko podijele fotelja i plijena između dva velika stranačka kartela.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina