Pad televizijske zvijezde: Je li Leonu Lučiću pomagao i aktivni policajac

Pad televizijske zvijezde: Je li Leonu Lučiću pomagao i aktivni policajac

Priča o propalom pokušaju iznude 100 tisuća eura, u kojem je sudjelovao bivši policajac i nekadašnja TV zvijezda Leon Lučić, sve se više zapetljava. Zagrebačka policija je reagirala na tvrdnje iznuđivanog poduzetnika koji kaže da su ga, nakon što im je slučaj prijavio – ostavili na cjedilu.

Iz zagrebačke policije krivnju za neuspjelo hvatanje ucjenjivača i primopredaju novca koji su završili krvavom tučnjavom – svaljuju na navodnu žrtvu, tvrdeći da je u sve krenuo bez dogovora s njima. Stručnjaci, pak, kažu da je policija pogriješila u organizaciji i provedbi plana.

Umjesto pada u rutinskoj policijskoj akciji, bivši policajac Leon Lučić završio je s teškim ozljedama glave, a osobi koja je pratila žrtvu slomljena je ključna kost. Sve je pošlo po zlu, kažu u policiji, jer je osoba koja je surađivala s njima odlučila primopredaju 100.000 eura iznuđenog novca obaviti samostalno, javlja RTL.

“Događaju policija nije sudjelovala u samoj reazlizaciji. Oštećena osoba je samoinicijativno krenula, je li, u realizaciju, u tu nekakvu klopku, bez dogovora s policijskim službenicima”, rekao je Ivo Pelivan, pomoćnik načelnika za kriminal.

Iz policije tvrde da nisu znali za dogovor o primopredaji. No, prema saznanjima RTL-a, ucijenjeni poduzetnik je na dan sukoba o detaljima susreta s iznuđivačem i Leonom Lučićem, obavijestio policajce u Policijskoj postaji Zaprešić s kojima je do tada planirao klopku poslavši im snimku koju je RTL ekskluzivno objavio.

“Policijski službenici nisu imali ta saznanja da bi mogli krenuti za oštećenim”, Boris Novak, voditelj Službe organiziranog kriminala.

Kriminalist Željko Cvrtila smatra da je u cijeloj organizaciji akcije bilo mnogo propusta.

“Uopće nije uobićajeno da to rade djelatnici PP bilo koje, ne samo Zaprešićke jer oni nemaju niti tehničke niti ljudske kapacitete za nošenje s takvim problemom. To moraju obavljati, nadzirati i tehnički i vizualno, znači, ljudi koji su za to educirani i obučeni”, tvrdi Cvrtila.

Iz policije, pak, tvrde da je procedura poštovana.

“Kazneno djelo iznude je u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva, a općinsko državno odvjetništvo, odnosno, policijska postaja surađuje s Općinskim državnim odvjetništvom”, dodaje Novak.

Prijave za nanošenje teških tjelesnih ozljeda na području Policijske uprave karlovačke dobile su tri osobe: Lučić, poduzetnik i bivši MMA borac koji je bio u pratnji poduzetnika. Četvrti sudionik susreta koji je došao s Lučićem je u bijegu. Traga li za njim policija, u Zagrebu ne znaju.

Za ovakav ishod kriva je, tvrde u policiji, osoba koja nije slušala njihove upute. No, Novinarka RTL-a  donosi drugačije informacije.

“Zdravstveno stanje Leona Lučića je bolje, probudio se iz kome. Odvjetniku je rekao da se ne sjeća mnogih detalja, posebno oko kobne noći. Poručuje i da nije ucjenjivač, ali što se tiče osobe koja je zvala s nepoznatog broja, policija nije otkrila. No, zna se tko je, sasvim sigurno.”

Zaprešićki poduzetnik je konsterniran tvrdnjama da se samoinicijativno išao naći s ucjenjivačima te da će to lako dokazati.

“Sve je vrlo dobro znala policija. Tvrdnje da se nije znalo zvuče nevjerojatno, a vidi se i poruka gdje se poduzetniku objašnjava da nazove 192 kad dogovori susret.”

Također, navodno je u sve uključen jedan aktivni policajac.

“Kakva je bila njegova uloga, još se ne zna.”