Prva kumica zagrebačkog Dolca: Barica ima svoje mušterije već 58 godina

Prva kumica zagrebačkog Dolca: Barica ima svoje mušterije već 58 godina

Kip kumice Barica simbol je Dolca i nalazi se na vrhu stepenica najpoznatije zagrebačke tržnice.
Skulptura je na to mjesto postavljena 2006. i djelo je akademskog kipara Josipa Gračana. Napravio ju je u čast svim kumicama koje prodaju na Dolcu. Kada je skulptura postavljana, Zagrepčani su joj odabrali ime “Barica”. Kumice su žene koje na tržnici prodaju vlastito voće i povrće koje uzgajaju ili domaći sir i vrhnje koje same rade.

Ja sam tu 58 godina i prva sam kumica Dolca. To sam ja. Onaj kip i sve je po meni rađeno, govori nam Đurđica Janušić, poznatija kao kumica “Barica”, model za kip.
Kumice su dobile svoje mjesto među hrvatskim velikanima zahvaljujući ideji novinarke HRT-a Branki Šeparović. Kaže da je željela kumicama vratiti nekadašnji sjaj, javlja HRT.

– Pozadina svega toga je da su kumice zapravo jedna svjetska i europska vrijednost, taj pojam žene koja zna napraviti sve moguće vrste hrane s jedne strane, a s druge, onda tako lijepo obući u svoju nošnju i donijeti na plac, to je apsolutno svjetski raritet, rekla je Šeparović 2006. prilikom otvorenja spomenika.

Tržnica Dolac je tijekom godina mijenjala lokacije, a na današnjoj, između Trga bana Jelačića, Kaptola i Gornjeg grada, nalazi se od 1930. godine. Dolcem dnevno prođe oko 6.000 građana, a subotom se taj broj penje do 20.000.

Gospođa Đurđica kaže da su veliki trgovački centri “pobrali” sve kupce i uništili prodaju na tržnicama. Ipak, ona proda sve što taj dan donese.

– Ljudi kupuju po ovim trgovinama, više nije plac kao što je bio prije 20 godina. To samo imam svoje mušterije, one mi dolaze i ja to prodam. Padala kiša ili ne, ja prodam najviše, rekla je.

Foto: HRT