Puhovski proglasio Milanovića papučarom: Više se boji žene nego civilnog društva

Puhovski proglasio Milanovića papučarom: Više se boji žene nego civilnog društva

Politički analitičar Žarko Puhovski gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao ostavku glavnog državnog odvjetnika, Dražena Jelenića, kao i inauguraciju predsjednika Zorana Milanovića.

Govoreći o inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića, Puhovski je rekao da je govor bio veoma dobar. “Prvo zato što je trajao manje od 10 minuta, što je apsolutni rekord, bio je jasan i razuman, imao je jasnu poziciju, obuhvatio je sve teme koje je trebalo obuhvatiti, pokušao je dati obuhvatnu pozciju, malo elitizma, malo socijalne demagogije, sve ono što se od izabranog predsjednika i očekuje. Doista je doveo Plenkovića u poziciju da mora izmišljati tvrdu kohabitaciju, jer se doveo u poziciju da mu Milanović sve prihvaća”, rekao je Puhovski.

Inauguraciju smatra dobro izvedenom. “Kratko, republikanski, a ne anarhistički. Napravio je poluincident kad nije dao da mu predsjednik Ustavnog suda čita zakletvu, tu je napravio jedan tribut Tuđmanu. Sad je Milanović pokazao da će to biti njegov ured, da će on tu biti gazda. Zasad je uspio svoj temperament i karakter kontrolirati i čini mi se da je sve u svemu stvar bila dobra, ali je tragikomična rasprava o himni. Nekome se može sviđati izvedba ili ne, ali trebalo je pokazati da hrvatska himna može izdržati i takve interpretacije”, rekao je Puhovski.

Komentirajući predsjednikov savjetnički tim i imenovanje Jadranke Žarković za savjetnicu za odgoj i obrazovanje, Puhovski je rekao da se Milanović “više boji svoje žene, nego civilnog društva”.

Što se tiče ostavke Dražena Jelenićana poziciji glavnog državnog odvjetnika, Puhovski ističe da je to tipična hrvatska priča.

“Bura u čaši vode, zapravo, jer se teškom artiljerijom zapravo gađaju krivi ciljevi, a hoće se nešto drugo. Radilo se o tome da se treba riješiti glavnog državnog odvjetnika, koji svoj posao nije naročito dobro radio i ta aferica je bila povod da se to učini. Istovremeno se radilo o nečemu što je pokazalo potpuni krah ovog koncepta sukoba interesa na kojemu svi, a naročito mediji inzistiraju zadnjih nekoliko mjeseci”, rekao je Puhovski.

“Kao javni funkcionar morate reći da ste član društva za uzgajanje tropskih ribica, ptica pjevica itd. Drugo je pitanje smije li u demokratskoj zajednici postojati udruga u kojoj je članstvo tajno, jer postoje države koje su zabranile tajne udruge i gdje su masoni pristali na to da imaju javno članstvo. Tajna udruga mora imati neke posebne razloge zašto je nešto tajno”, rekao je Puhovski.

Što se tiče istupa oftalmologa Nikice Gabrića i odvjetnika Veljka Miljevića, koji su javno priznali da su masoni, Puhovski smatra da oni to mogu reći, jer to ne utječe na njihovu profesiju. “Kad se nalazite na javnoj funkciji to je sve više kao neka vrsta piramide i sve je opasnije, izaziva veće probleme i zato se gospodin Gabrić razumno ponaša, kaže da si to može dopustiti, Miljević to može, ali netko tko radi u banci, u državnoj upravi je u drugoj situaciji. Vraćamo se na ključno pitanje sukoba interesa, dioba lojalnosti jesam li ja lojalan nekome drugome”, rekao je Puhovski.

Foto: N1

Facebook Comments