Erdogan je vrlo opasan: Šalje specijalce da “guraju” ilegalne migrante u Europsku uniju

Erdogan je vrlo opasan: Šalje specijalce da “guraju” ilegalne migrante u Europsku uniju

Turska raspoređuje 1000 specijalaca duž svoje ganice s Grčkom kako bi spriječila vraćanje migranata prema svojem teritoriju, objavio je ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu u četvrtak i optužio grčke snage da su ranile 164 migranata.

Soylujeva izjava najnoviji je komentar u verbalnom ratu između Ankare i Atene u kojoj su migranti instrument otkako je Turska otvorila svoju granicu te im oslobodila put prema Europi. Tim potezom Ankara je odstupila od sporazuma iz 2016. kojim se obvezala zaustaviti ilegalne migracije prema Europskoj uniji, a ova se obvezala izdvojiti milijarde eura pomoći Turskoj za njihovo zbrinjavanje, piše Tportal.

Od otvaranja granice krajem prošlog tjedna tisuće migranata pohrlile su prema tursko-grčkoj granici u nadi da će ući u Grčku koja drži vanjsku granicu EU-a.

Ankara optužuje Tursku da puca na migrante, što Atena opovrgava i optužuje Tursku da potiče migrante na ilegalan prelazak granice. Očito je da Erdogan  koristi migrante kao   sredstvo kojim će ucjenjivati Europsku uniju. Ovim činom  on zapravo gura migrante da silom  uđu u Europsku uniju.

Foto: EPA