Uživio se još jedan lokalni moćnik: Prijetio liječnicima zatvorom, a novinarima naredio što moraju objaviti

Uživio se još jedan lokalni moćnik: Prijetio liječnicima zatvorom, a novinarima naredio što moraju objaviti

Županijski stožer civilne zaštite, na čelu sa županom Damirom Jelićem, oglasio se danas u vezi prvog slučaja zaraze novim koronavirusom u Karlovcu. Kako je istaknuo Jelić, uvode se različite nove mjere, a najvažnije su one koje se tiču zdravstvenog sustava. Tri županijske bolnice tako će biti spojene u jednu, a liječnicima obiteljske medicine izdano je posebno upozorenje da ljude bez potrebe ne šalju na hitni prijam.

Jelić je održao vrlo dramatičnu tiskovnu konferenciju, odjeven u uniformu stožera civilne zaštite, a započeo ju je naredbom, javlja Jutarnji list.

‘Ja zapovijedam Hrvatskom radio Karlovcu da o svemu izvještava i ljude s ogulinskog područja, jer ne vidim ovdje ogulinske medije. Možete to smatrati zapovijedi, medij ste u vlasništvu lokalne samouprave’, rekao je Jelić na samom početku.

Potom je telefonskom vezom na tiskovnu konferenciju spojio ravnateljicu ogulinskog Doma zdravlja Zlatku Kurelac. Karlovački župan na tiskovnu je konferenciju donio i nacrtanu kartu bolničkog područja, na kojoj su ucrtani trijažni centri, kao i putovi kretanja potencijalnih bolesnika zaraženih koronavirusom, prenosi Tportal.

‘U bolnicu mogu samo akutni i hitni pacijenti. Ako vas nešto boli, prva stvar koja vam treba pasti na pamet je da ne dolazite u bolnicu nego da dignete telefon i nazovete svog liječnika ili dom zdravlja. Ako vam se ne jave, nazovite ravnatelje domova zdravlja, oni su vam na raspolaganju i to je njihova dužnost. Oni su za to zapovjedno zaduženi! Prije desetak dana dogodila nam se situacija da je na jednoj ordinaciji obiteljske medicine osvanuo natpis ‘odite na hitnu’. Ponovi li se to, čini mi se da je zatvorska kazna ono što slijedi, bez puno razgovora. Ovo je jasna poruka obiteljskim liječnicima. Ako nemaju opreme, neka se jave u dom zdravlja, ovo je vrijeme mobilizacije’, rekao je Jelić.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina