Direktor Kika Ante Rimac upozorava: Sve naše trgovine su zatvorene. U pitanju je egzistencija 500 naših djelatnika

Direktor Kika Ante Rimac upozorava: Sve naše trgovine su zatvorene. U pitanju je egzistencija 500 naših djelatnika

Ante Rimac, direktor Kika za Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, govori o tome kako se tvrtka nosi s posljedicama krize u našoj zemlji. Upozorava na jedan paradoks. Kik je kao neprehrambena trgovina zatvoren pa ne može prodavati dio asortimana koji bi inače mogao prodavati, dok neki njegovi konkurenti, koji su trgovci prehrambenim proizvodima, prodaju proizvode koji se inače ne bi smjeli prodavati.

Koliko je vaša tvrtka pogođena odlukama Vlade?

Temeljem odluke Stožera civilne zaštite društvo Kik zatvorilo je ukupno 83 trgovine na području Republike Hrvatske, što kao posljedicu ima nemogućnost obavljanja djelatnosti maloprodaje i izostanak svih novčanih priljeva. Pritom ističemo kako je društvo Kik tijekom prošle godine ostvarilo neto promet više od 300 mil. kn. Svjesni smo da je Stožer civilne zaštite donošenjem odluke postupio u najboljoj namjeri kako bi zaštitio zdravlje svih građana, što je i društvu Kik od najveće važnosti. Međutim, vjerojatno nesvjesni posljedica, odluka je dovela društvo Kik kao pretežno neprehrambenog trgovca u neravnopravan položaj u odnosu na druge trgovce koji su mogli nastaviti s radom. Naime, dio asortimana društva Kik su i slatkiši, drugi prehrambeni i higijenski artikli kao npr. maramice ili gel za tuširanje, zatim dječja odjeća, obuća, igračke, ostala dječja oprema i hrana za životinje. Društvo Kik kao pretežito neprehrambeni trgovac ne smije prodavati niti gore spomenuti asortiman.
Međutim, veći problem od toga što društvo Kik ne može poslovati je činjenica da velika većina trgovina, koje su izuzete od zabrane, kao dio svog redovitog asortimana nude i prodaju neprehrambene artikle, a to su proizvodi koje i mi nudimo. Time je društvo Kik najozbiljnije zakinuto, ne samo trenutno, nego i po budućem ukidanju obustave rada trgovina jer kupci neprehrambenih proizvoda pokrivaju svoje srednje i dugoročne potrebe, što znači da s velikom sigurnošću neće nadoknaditi trenutnu nemogućnost kupovanja u poslovnicama društva Kik.

Jeste li bili prisiljeni dijeliti otkaze?

Do toga još nije došlo. Naše djelatnice u poslovnicama su, unatoč tome što su iste zatvorene uslijed gore navedene odluke, obavljale svoje uobičajene zadatke, zapravo sve osim rada s kupcima. Trenutno međutim koriste kolektivni godišnji odmor. Djelatnici u uredu su isto tako nastavili sa svojim radom. Dok je jednom dijelu omogućen rad od doma, drugi rade u dvije smjene u uredu, a sve pod strogim higijenskim režimom, isto kao i u poslovnicama.

Jeste li zadovoljni s Vladinim mjerama?

Svjesni smo kako Vlada mora dobro odvagnuti sa svojim mjerama, te precizno procijeniti što si može priuštiti a što ne. U svakom slučaju prevladava zadovoljstvo onim mjerama koje se odnose na našu tvrtku, a prije svega glede potpore sa strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Što se tiče mjera odgoda, naglašavamo da je jedino otpis učinkovita mjera. Upravo to otvara pitanje o jednoj kategoriji troška koja je svim trgovcima koji posluju u zakupljenim poslovnim prostorima kao mi, veliki teret, a to su zakupnine i pogonski troškovi. Kako Vlada nije posebno regulirala ovo područje, zakupodavci s jedne te zakupci s druge strane trenutno vode iscrpljujuće pregovore.

Kako je karantena regulirana u Austriji i Njemačkoj gdje također posluju Vaše tvrtke?

Trenutno su nam poslovnice zatvorene u gotovo svih 11 europskih država u kojima poslujemo, čime je pogođeno blizu 29.000 djelatnika i njihove obitelji. U Europi imamo 3.887 poslovnica. Najvažnije je trenutno navesti primjer Austrije koja je donijela odluku da od 14. travnja poslovnice mogu ponovno obavljati djelatnost trgovine, pod uvjetom da im površina ne premašuje 400m2, a od svibnja i bez tog ograničenja. Postoje i primjeri iz Njemačke kao i Švicarske gdje su primjerice drogerije fizički morale kupcima onemogućiti pristup asortimanu koji se ne odnosi na higijenske artikle, npr. igračkama. To je učinjeno na jednostavan ali učinkovit način, plastičnim trakama.

Koliko će ove izvanredne okolnosti utjecati na vaše poslovanje ove godine?

Ovisno o tome koliko će potrajati, ove izvanredne okolnosti će utjecati ne samo na ovu nego i sljedeće godine. Riječ je, bez pretjerivanja, o egzistenciji naše tvrtke, a time i o egzistenciji preko 500 naših djelatnika i njihovih obitelji u Hrvatskoj.

Facebook Comments