Nema čekanja: Plenković mora ukinuti namete koje poduzetnici plaćaju Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj gospodarskoj komori

Nema čekanja: Plenković mora ukinuti namete koje poduzetnici plaćaju Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj gospodarskoj komori

Zašto bi neka informatička tvrtka plaćala naknadu Hrvatskim šumama? Ili neko brodogradilište? Da bi politički postavljeni direktor na kraju mandata mogao uzeti milijunsku otpremninu?

Retorički se to pita Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. A ista pitanja o parafiskalnim nametima čuli smo i od mnogih drugih malih poduzetnika i obrtnika. Računi samo dolaze, teško im je i pobrojiti što sve plaćaju. A od toga ne vide ama baš nikakvu korist. Isto je i s građanima. Na računima za vodu, struju, oni mogu navesti nekoliko naknada koje im povećavaju račun. Naknada za zaštitu voda, naknada za korištenje voda, naknada za uređenje voda, naknada za razvoj, naknada za pročišćavanje, vodni doprinos…

A uz dvije milijarde kuna uplaćenih za te vodne naknade Hrvatska i dalje gubi 50 posto vode na putu od crpilišta do krajnjega korisnika, javljaju 24sata.

Ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva Darko Horvat najavili su javno ovaj tjedan kako je došlo vrijeme da se parafiskalni nameti srežu.

– Radimo analize i vrijeme je da se oni smanje – izjavio je ministar Marić. Ministar Horvat još je ljetos najavio kako će u ožujku biti predstavljen veliki akcijski plan. A početkom travnja rekao je kako ih je usporila korona, pa da će veliki rezovi parafiskalnih nameta biti najkasnije ovaj tjedan na Vladi. I taj rok je prošao, a od plana još ni “P”, a kamoli od provedbe. )

Plenkovićeva  Vlada  se  nije  ozbiljno uhvatila u koštac s parafiskalnim nametima jer da je to  htjela do sada je mogla barem  ukinuti namete za   Hrvatsku obrtničku komoru (HOK)  i Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK).  Oni poduzetnici  koji smatraju da im članstvo u  HOK-u i HGK-u  koristi, to mogu učiniti  dobrovoljno. Nije teško pretpostaviti  da bi u tom slučaju broj članova u ove dvije gospodarske  institucije značajno pao.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments