EKSKLUZIVNI INTERVJU NAKON RAZLAZA: Slaven Dobrović otvoreno govori što zamjera Petrovu i Grmoji

EKSKLUZIVNI INTERVJU NAKON RAZLAZA: Slaven Dobrović otvoreno govori što zamjera Petrovu i Grmoji

Slaven Dobrović, bivši ministar, saborski zastupnik i šef zagrebačke organizacije Mosta,  napustio je  stranku jer je bio nezadovoljan načinom na koji Božo Petrov vodi stranku.  Iako je  nezadovoljstvo već dugo tinjalo,  kap koja je prelila čašu bili su  propali  pregovori  s  Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Dobrović  otvoreno govori  o tome što zamjera  Boži Petrovu i Nikoli Grmoji te ima li još uvijek  političkih ambicija.

Zašto ste  napustili Most praktično  u predizbornoj kampanji? Što je prelilo čašu?

Moj odlazak iz Mosta se dogodio po završetku saborskog mandata, uoči raspisivanja izbora te nakon objave o konačnom neuspjehu dogovora s Domovinskim pokretom.
Glavni razlozi odlaska su izostanak dijaloga i zajedničkog planiranja, isključivanje tijela stranke u donošenju odluka.

Tko je najodgovorniji za stanje u kojemu se nalazi  stranka?
Najodgovorniji je uvijek prvi, dakle predsjednik Petrov, ali naravno da dobar dio odgovornosti leži i na političkom tajniku.

 Što zamjerate Boži Petrovu? Kako  on vodi stranku?

Božo Petrov je nažalost kroz godine izgubio snagu lidera koji svoj autoritet gradi na uvažavanju, dijalogu i poštivanju svojih suradnika. Prava je šteta da na svom iznimnom liderskom potencijalu iz 2015. nije uspio stvoriti dobro strukturiranu nacionalnu stranku. Naravno da to nije jednostavno, ali, on je imao prilično naklono okruženje, njegovo mjesto kao predsjednika nije nikada bilo ugroženo. Stranka se ne može voditi u zatvorenom krugu zaposlenika stranke bez otvorenosti za različita mišljenja i prijedloge.

 Što zamjerate Nikoli Grmoji?
Nikola Grmoja je vrlo vješt u artikulaciji političkih misli. Vjerujem da bi mnoge propuste u svom političkom radu izbjegao boljom organizacijom rada.

Tko je treći čovjek? Što njemu zamjerate?
Treći čovjek je Miro Bulj i njemu nemam što zamjeriti. Miro je čovjek velikog srca i osjećaja za svaku nevolju običnog čovjeka. Kad sam rekao poznati trojac, kritizirao sam činjenicu da Most najviše djeluje preko tri osobe, zanemarujući brojne članove Mosta, stručnjake u raznim područjima, koji bi često bili prikladniji za prezentirati neke političke ideje.

 Zašto Mostu pada popularnost?
Kada nedostaje vizije za razvoj i organizaciju nacionalne stranke teško je očekivati rast. Most nije izgradio županijske i gradske organizacije koje su ključne za prepoznavanje lokalnih problema i potreba građana te mobiliziranje i uvažavanje lokalnog članstva. Taj nedostatak nije uspjela nadoknaditi velika aktivnost u Saboru kroz brojne zakonske prijedloge i reformske inicijative.

Je li Most  kriv što nije  došlo do  dogovora sa Škorom?
Kako nisam sudjelovao u pregovorima, ne znam detalje, a za negativni ishod rezultata pregovora sam saznao iz medija. Miroslava Škoru smo podržali u predsjedničkoj kampanji i bilo mi je logično da će do dogovora doći. Mislim da je Most trebao prepoznati važnost zajedničkog izlaska i da u tom smislu nosi veću odgovornost za ovakav ishod pregovora.

 Hoćete li se priključiti Domovinskom pokretu Miroslava Škore?
U politiku sam ušao s namjerom da svoja znanja i iskustva iz struke ugradim u izgradnju bolje Hrvatske. Tu prvenstveno mislim na komunalne resore vodoopskrbe i gospodarenja otpadom koji su u Hrvatskoj često prožeti klijentelizmom i korupcijom, protiv čega se najučinkovitije bori kroz politiku.
U tom smislu, nisam zatvorio vrata politici.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Facebook Comments