Pesimistični Milanović: Neće se dogoditi ukidanje županija i smanjenje broja općina

Pesimistični Milanović: Neće se dogoditi ukidanje županija i smanjenje broja općina

U povodu Dana Varaždinske županije u utorak je održana svečana sjednica Županijske skupštine, premijer Andrej Plenković tom se prigodom među ostalim osvrnuo na izazove oporavka, a predsjednik Zoran Milanović je ocijenio kako su županije bolji oblik uprave od podjela na regije.

Predsjednik Republike Zoran Milanović kazao je kako se u županiji vide razlike, odnosno „što se radi i kako se radi”. Govoreći o reformama, Milanović je kazao kako se ukidanje županija i smanjenje broja općine neće dogoditi, javlja N1.

„Ono što je ’93. godine, u jeku rata, kada je bilo važnijih prioriteta od lokalne samouprave, jednom presječeno bez referenduma, neće se više tako lako vratiti tamo gdje bi netko želio”, istaknuo je.

Dodao je da županije kao oblik uprave te „transmisije između centralne vlasti u zemlji od samo 4 milijuna ljudi” imaju smisla više nego regije, a ponovna podjela Hrvatske na tzv. regije je, ističe, dezintegracija.

Premijer Plenković istaknuo je napore koje je Vlada učinila u proteklom mandatu za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, pa tako i za Varaždinsku županiju.

„To je temelj naše politike koji se bazira na četiri stupa”, rekao je premijer naglasivši kako se radi o kontinuiranom, stalnom i otvorenom dijalogu, pitanju funkcionalne decentralizacije, fiskalnoj decentralizaciji te projektnoj suradnji.

Dodao je kako su u krizi uzrokovanoj Covidom-19 „stali iza poslodavaca i iza radnika u Varaždinskoj županiji”.

„300 milijuna kuna je do sada država dala na korist i dobrobit radnika koji bi, da to nismo napravili, vrlo vjerojatno sad imali poteškoća, možda bi mnogi od njih bili nezaposleni”, kazao je Plenković dodavši da se radi o 34 tisuće radnika u Varaždinskoj županiji.

Kazao je i kako su pred Hrvatskom izazovi oporavka i razvoja, što nameće obvezu da se dobro usklade prioriteti za „harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske”.

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina

Facebook Comments