Bio 18 dana na respiratoru: Od korone preminuo liječnik iz Banjaluke koji je radio s najtežim pacijentima

Bio 18 dana na respiratoru: Od korone preminuo liječnik iz Banjaluke koji je radio s najtežim pacijentima

Liječnik Marko Pekija iz Klinike za intenzivnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) preminuo je nakon više od mjesec dana borbe s koronavirusom.

“Liječnici, osoblje i svi zaposleni u našoj ustanovi imali su privilegiju što su poznavali uvaženog mladog liječnika, te što su imali priliku da sa njim surađuju. Bio je vrhunski profesionalac, pun etike i entuzijazma pred kojim je bila blistava karijera. Dr. Pekija je radio u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane UKC RS zbrinjavajući najkritičnije pacijente i spašavajući brojne živote, nažalost, bitku protiv nevidljivog neprijatelja nije dobio”, piše u priopćenju ove ustanove, prenosi portal nezavisne.com.

Pekija je iza sebe ostavio trudnu suprugu i dvoje djece.

Liječnik je bio na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa te se zarazio od pacijenta kojeg je liječio. U više od mjesec dana borbe s bolesti COVID-19, 18 dana je bio na respiratoru.

“Dr Marko Pekija. Ljudina. Liječnik intenzivne njege UKC. Liječio je nesebično mnoge zaražene i teške pacijente. Zakačio ga je Covid od pacijenta i sam je proveo 18 teških dana na svojoj klinici na NIV respiraciji. Već je dvaput negativan, oporavak napreduje, a čeka treće dijete”, objavio je prije gotovo mjesec dana na Twitteru dr. Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora UKC-a zajedno s fotografijom na kojoj je s Pekijem.

Doktor Pekija (lijevo) se više od mjesec dana borio s koronom

Marko Pekija rođen je 8. rujna 1983. godine u Banjaluci. Medicinski fakultet u Banjaluci je završio 2013. godine gdje i stekao zvanje doktora medicine. Nakon završenog fakulteta svoju profesionalnu karijeru je započeo u Domu zdravlja Prijedor 8. kolovoza 2013. godine. U Klinici intenzivne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske počeo je raditi 1. ožujka 2019. gdje je dobio specijalizaciju iz pulmologije, piše portal nezavisne.

Facebook Comments