Zašto su ga ignorirali: Doktor Jure Burić otkriva kako se narodnom medicinom može boriti protiv korone

Zašto su ga ignorirali: Doktor Jure Burić otkriva kako se narodnom medicinom može boriti protiv korone

Prošle zime, kad se Hrvatska zatvorila u strahu od pandemije koronavirusa, dr. Jure Burić, s 20-ak godina liječničkog iskustva u dubrovačkoj bolnici, javio se jednostavnim savjetom.

Pisao je pismo čak i ministru zdravstva dr. Viliju Berošu da sa svojim timom i javnošću podijeli blagodati inhaliranja slanom parom.

Osim medija, pola godine se nitko na taj savjet nije osvrtao dok isti taj savjet nije iznijela prof. dr. sc. Alemka Markotić, piše Slobodna Dalmacija.

Što ste u svojoj karijeri naučili o ponašanju virusa?

– Prof. Markotić je alfa i omega u području virusologije, ali kad je u pitanju sluznica nosa, tu joj upravo ja mogu dati preporuku. Na tome sam magistrirao i, da nije bilo rata, doktorirao bih. O tome ona ne može više znati od mene. Nikome ne dam za pravo da od mene zna više o sluznici nosa ili usta. Mnogo je bedastoća izgovoreno, npr. da virus nestaje na 28 stupnjeva. Pa, kako onda živi u organizmu koji ima 37 stupnjeva. Ili, nestat će kad vlažnost dostigne 50 posto, a živi u tropima gdje je to normalna pojava, Bog ga pomilov’o. Virus ulazi upravo na ta, “moja vrata”, na moj teren i stoga imam pravo dati svoje mišljenje. Nije to senzacija, nego jednostavna stvar. Ja nemam uvjeta za ispitivanja, pa sam pitao struku: kad virus dospije na sluznicu, rukom, kapljičnom infekcijom ili aerosoli, koliko dugo treba boraviti u nosu da bi ušao u stanicu, tj. postao virulentan. Ako je to više od osam sati, a skoro sam uvjeren da jest, onda na djelo dolazi moj savjet da se virus potjera inhalacijama ili ispiranjem nosa slanom vodom.

Potrošačko je vrijeme, pa mame svom cvrčku neće praviti fiziološku otopinu nego će kupiti aquamaris. Fino zvuči! Majke, jednu žlicu morske soli na čašu vode, prokuhati i ohladiti – eto boljeg proizvoda od onog u ljekarni. Kod inhaliranja, u dvije litre vode staviti šaku, dvije soli i šaku suhog ili dvije svježeg vrijeska. Puna su ga brda, a besplatan je. Treba paziti da se ne opečete, udisati dok se voda ohladi, a onda je šmrknuti kroz nos, da nam do mozga dođe, i isprati usta. Prof. Markotić sad preporučuje ono što ja govorim otkako znam za sebe, a pismeno otkako je korona ušla u Hrvatsku. Primum non nocere, prvo nemoj škoditi, a onda radi što hoćeš, time se vodim u medicini i proizvodnji kozmetike.

Zbog čega je važan vrijesak?

– Odrastao sam na selu Ravnom u kojem je svaka kuća imala konja i kravu. Konji ponekad postali sipljivi, nešto poput astme, pa bi djeci rekli da ih vode u brdo. Konj bi kopitima gazio po vrijesku i udisao bi te eterične pare i nakon dva, tri sata vratio se doma zdrav. Ako valja konju, valjda valja i meni. Nakon pet do deset dana večernjeg inhaliranja, imat ćete potpuno repariran respiratorni sustav. Medicina to nedovoljno uvažava. Poklonik sam oficijelne medicine, ali poštujem i narodnu medicinu. Bog je čovjeku dao lijek i hranu u okolišu. Hranu morate proizvesti, a lijek prepoznati.

Što mislite, zbog čega vaša preporuka nije imala odjeka u timu ministra zdravstva?

– Nisam pristaša teorija zavjere, ali krajičkom mozga i o tome moram razmišljati. Osoba koja je izuzetno dobra s ministrom potrudila se da Beroš dobije moju poruku i nakon pet minuta dobio sam njegovu povratnu informaciju: Primio sam, zahvaljujem i dat ću struci. Tko je struka, kad je dao, ne znam… Isti prijedlog sam uputio američkom, ruskom, kineskom i mađarskom veleposlanstvu. Dobro mi je prijatelj iz Zagreba poslao poruku: Prijatelju, primiri, ostat ćeš bez glave! Nudiš rješenje za nula kuna, a oni obrću milijarde. Možda bi tu trebalo tražiti razlog.

Je li Stožer pogriješio zatvarajući nas u prvom valu?

– Ako napravite ono što najbolje znate i umijete, činite dobro. Ne mislim da su učinjene kardinalne pogreške. Da nije bilo drastičnih mjera izolacije čitave države, možda bismo imali gomile smrtnih slučajeva.

Hoćete li se cijepiti protiv gripe?

– Hoću! Dok sam radio u bolnici, nikad se nisam cijepio niti dobio gripu, a meni je najprije rekla “dobar dan”, pa neće ići proktologu… Kad sam otišao u politiku, eto gripe na mene. Otada se svaku godinu cijepim, jednom sam imao nuspojave, ali ništa katastrofično.

A protiv korone?

E, o tome ću razmisliti. Nisam više ja u pitanju, svoje sam odživio. Bit će mi žao djece ako to cjepivo bude imalo nešto o čemu bruji svijet. Čekat ću. Ako se Trump cijepi i ja ću!

Foto: Facebook