Umro je profesor Slaven Letica: Bio je nezaobilazna figura hrvatskog javnog života

Umro je profesor Slaven Letica: Bio je nezaobilazna figura hrvatskog javnog života

Umro je Slaven Letica. Slaven Letica hrvatski je političar, sociolog, kolumnist, publicist i sveučilišni profesor. Rođen je 28.6.1947. godine u zaseoku Letišće u blizini Podgore u Dalmaciji. 1990. i 1991. godine bio osobni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. 2005. godine kandidirao se za predsjednika RH.  Informaciju su potvrdili i iz Domovinskog pokreta, javlja Novi list.

“Otišao je Slaven Letica. Svojim je radom kao sociolog, kolumnist, političar i sveučilišni profesor pomogao u stvaranju moderne hrvatske države i do samoga kraja pomagao je braniti hrvatsku ideju. Profesore, hvala vam na svemu i počivajte u miru Božjem!”, napisali su iz Domovinskog pokreta.

Kako se navodi u njegovoj biografiji od 1994. do 1998. Letica je bio predsjednik Europskog pokreta u Hrvatskoj, a četiri godine bio je i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza. Bio je voditelj ratne televizijske emisije Kako misliti Hrvatsku, a pisao je i kolumne za časopise Danas i Globus. Iako je karijeru započeo u HDZ-u, 2000. godine kandidirao se na tadašnjim predsjedničkim izborima kao neovisni kandidat. Ipak, nije prošao ni u drugi krug izbora. 2003. godine na listi HSP-a i ZDS-a izabran je za nezavisnog zastupnika u 5. savez Hrvatskog sabora.

2005. prekinuo je sve veze s obje stranke i ponovno se kandidirao za predsjednika. Ni na ovim izborima nije ostvario značajne rezultate., Saborski mandat završio mu je 11.1.2008. godine. Osim što je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, bio je član i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za međuparlamentarnu suradnju i Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Na slici:  Slaven  Letica i  Ivo Lončar

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina