Vukovarski branitelj Stipo Mlinarić Ćipe šokirao Togonala: Da je ministar Bošnjaković imao empatije, branio bi Vukovar

Vukovarski branitelj Stipo Mlinarić Ćipe šokirao Togonala:  Da je ministar Bošnjaković imao empatije, branio bi Vukovar

Ljiljani Alvir, predsjednici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila je prije 29 godina u Vukovaru nestao brat. Alvir je rekla da na području Vukovara žive mnogi koji znaju istinu ili neke informacije o sudbinama i grobovima nestalih.

U Vukovaru također žive oni, rekla je, koji povremeno dolaze tražiti svoja prava. Najviše ju smeta što traže svoja prava, ali ne prihvaćaju obveze prema prošlosti, prema istini. Smatra da jedan dio njih i dalje sanja o ideji “da svi Srbi žive u jednoj državi”, dio njih se nije pomirio s time da je Hrvatska samostalna, suverena država, a dio njih bio htio nešto reći, ali se boje svojih sugrađana iste nacionalnosti.

– Poznato je da postoje ljudi koji obilaze potencijalne svjedoke i prijete im. Dio njih se boji i zbog pogrešaka koje rade oni koji nam danas javno govore kako se zalažu za rješavanje pitanja nestalih, da znaju gdje su masovne grobnice (…) Oni imenuju potencijalne izvore informacija kroz medije i time šalju poruku drugima da ne surađuju jer će i sami biti prokazani, rekla je Alvir.

Kaže da je ipak pravda dostižna, koliko god je teško vjerovati u nju nakon toliko godina, no obitelji se nadaju da će pravde biti i da će počinitelji biti kažnjeni. Pitanje je, dodala je, hoće li oni to doživjeti.

O procesuiranju ratnih zločinaca u Hrvatskoj  govorio je Dražen Bošnjaković, saborski zastupnik HDZ-a. Rekao je da imamo četiri specijalizirana suda za ratne zločine – u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, te četiri državna odvjetništva koja imaju specijalne odjele za procesuiranje ranih zločina, a djeluje i posebna radna skupina.

– Teško je u tim djelima voditi postupak. Često su počinitelji tih djela nedostupni, a i svjedoci su nedostupni (…) To nisu laki dokazni postupci, teško je doći do dokumenata ili do svjedoka, rekao je.

Dodao je kako na tome i dalje treba raditi te ponovio da je pravda dostižna.

Bošnjaković kaže da Srbiji ne smijemo dati zeleno svjetlo za ulazak u EU sve dok ne dokaže da se temelji na vladavini prava, a to je da se suoče sa svojom prošlošću i sa svojom ulogom na ovim prostorima, te moraju procesuirati ljude koji su činili ratne zločine. Dodao je i kako vode postupke protiv jednog manjeg dijela ljudi, “no to ide vrlo sporo i to je premalo za sve ono zlo koje je na ovim prostorima počinjeno”.

– U procesu pregovora, Hrvatska se ne smije pomiriti s time da Srbija ne procesuira sve ono što je moguće, rekao je.

Dodao je kako možemo blokirati pregovore, svaka zemlja koja ulazi u EU, a tako je bilo i s nama, mora dokazati da se temelji na vladavini prava.


Stipo Mlinarić Ćipe, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, na današnji dan ’91. se borio u Borovu naselju.  Kada mu je voditelj Togonal postavio pitanje o  njegovom ratnom putu i srpskim logorima, Mlinarić je rekao da je tamo bio 272 dana, a onda svojom izjavom šokirao Togonala i Bošnjakovića kojemu je bilo vidno neugodno.

“Ali pustimo mi  moje logore, pustimo mi moje ratovanje. Ja bih se osvrnuo na izjavu gospodina Bošnjakovića koji je govorio sedam minuta, a ništa nije rekao”; istaknuo je  Mlinarić.

Osvrnuo se na Bošnjakovićeve riječi o specijalnom sudu, rekao je kako je tamo i “Operacija Vukovar” koja bi obuhvatila “cjelokupnu srpsku politiku i kompletan vrh JNA i spuštala se piramidom dolje, prema ovima najsitnijima koje sada hvataju”.

– Država sustavno nije napravila ništa, a u stvari zapravo HDZ, jer je 23 godine na vlasti. Gospodin Bošnjaković koji je rođeni Vukovarac treba imati puno više empatije da se to riješi, rekao je Mlinarić i dodao:

“Da je imao empatiju,  bio bi 1991. godine s nama u Vukovaru jer je od mene stariji sedam godina. Mnogi su dečki došli i iz Kutine, Varaždina, a vidimo da Bošnjaković nije imao potrebe uzeti pušku, naglasio je Mlinarić.