Bahati Erdogan provocira: Hej Grčka, samo otvorite vrata migrantima. Zašto vam to smeta

Bahati Erdogan provocira: Hej Grčka, samo otvorite vrata migrantima. Zašto vam to smeta

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako bi Grčka trebala dopustiti migrantima da odu u druge europske države, dok rastu napetosti na granici između tih dviju zemalja.

“Hej Grčka, ovi ljudi vam ne stižu kako bi ostali, oni dolaze i idu u druge europske države”, rekao je Erdogan u Istanbulu na obilježavanju Međunarodnog dana žena.

“Zašto vam to smeta?”, dodao je. “Samo im otvorite vrata”. Erdogan je kritizirao Grčku da je ilegalno vraćala migrante u Tursku te ih “tukla”, “ubijala” i “mučila”.

Turska optužuje grčke snage sigurnosti da su prošli tjedan ustrijelile dva migranta na granici, što Atena odbacuje. Grčka vlada u nedjelju je objavila noćnu videosnimku s granice na kojoj se navodno vidi kako tursko vojno vozilo uklanja ogradu.

Turski čelnik u ponedjeljak putuje u Bruxelles gdje će se razgovarati o sporazumu između Turske i Europske unije iz 2016., kao i o situaciji na sjeverozapadu Sirije. Sastat će se s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, potvrdio je Erdoganov glasnogovornik.

Ankara i Bruxelles imaju dogovor po kojem Turska zaustavlja migrante na putu prema Europi u zamjenu za europsku financijsku pomoć.

Turska tvrdi da Europa nije ispunila obaveze predviđene dogovorom, a strahuje i zbog novog priljeva izbjeglica zbog sukoba u Idlibu, regiji na sjeverozapadu Sirije.

Erdoganova odluka da otvori put migrantima prema Europi razljutila je grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji je objavio da je dogovor između Europe i Ankare “mrtav”.

Micotakis tvrdi da je dogovor propao jer su turske vlasti potaknule trenutnu krizu tako što ohrabruju ili čak pomažu migrantima na putu u Europu.

Foto: EPA