Fuchs otkrio koji će učenici ići u školu: Tko djeci nabija osjećaj krivnje nazivajući ih “superširiteljima korone”

Fuchs otkrio koji će učenici ići u školu: Tko djeci nabija osjećaj krivnje nazivajući ih “superširiteljima korone”

Ministar Radovan Fuchs nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima Stožera civilne zaštite govorio je o detaljima vezanim uz organizaciju nastave u novom polugodištu.

Fuchs je potvrdio da će niži razredi osnovnih škola i maturanti ići od ponedjeljka u škole, a da će se ostali pridružiti u klupama ovisno o epidemiološkoj situaciji.

“Generalni stav je da nastava za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda počinje licem u lice. Oni idu u školu.

Jednako tako i učenici 4. razreda srednjih škola iz potreba bolje pripreme Državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju Hrvatske provodi u isto vrijeme, kako ne bi bili hendikepiranih u smislu stjecanja znanja. Završni razredi srednjih škola ići će po pojačanim epidemiološkim mjerama”, rekao je Fuchs, pa dodao da će ostali razredi, od 1. do 3. srednje, u prvoj fazi biti online.

“Što se tiče dijela Sisačko-moslovačke županije koji je stradao u potresu, kontinuirano smo na terenu.  Još uvijek razgovaramo s lokalnim tijelima je li moguće izvoditi nastavu na ovaj način ili će biti potrebno u nekim školama osigurati odgodu početka nastave. Nema razloga da u ostalim školama gdje nije zahvaćeno ovom katastrofom škola ne krene kao u ostalom području Republike Hrvatske”, rekao je ministar Fuchs, dodavši i kako ne bi bilo loše djeci osigurati psihološku pomoć.

“Ne treba gurati djeci osjećaj krivice i govoriti da su superširitelji”

“Imamo puno podataka i ne bi bilo dobro da se nastavi s nekim komuniciranjem prema van da su djeca superširitelji i oni koji mogu ugroziti, ne treba im gurati osjećaj krivice, to se previše provlači kroz javnu scenu, to ne bi čisto psihološki trebalo tako komunicirati”, kaže ministar.

Fuchs kaže da je ministarstvo u sve domove poslalo uputu da će za sve studente koji dolaze iz pogođenih područja preuzeti troškove participacije za studentski smještaj. “Poslali smo i pismo sveučilištima da razmisle da studente koji dolaze iz ovog područja oslobode participacije ukoliko nisu ostvarili sve ECTS bodove.”

Nešto više od tisuću učenika s područja Petrinje i Siska napustilo je to područje, otkrio je Fuchs, dodajući da će za djecu osigurati i kartice za pristup internetu.

“Po službenom planu cijepljenja nastavnici su u drugoj skupini”, rekao je ministar obrazovanja.

Foto: Hina