Gordan Jandroković daleko najslabija karika: Čak 52 posto građana smatra ga negativcem, neki uopće nisu čuli za njega

Gordan Jandroković daleko najslabija karika: Čak 52 posto građana smatra ga negativcem, neki uopće nisu čuli za njega

HRT je objavio anketu o tome što građani misle o izborima usred ljeta te kako u svibnju kotiraju trojica predsjednika – države, Vlade i Sabora.

Što građani misle o datumu izbora koji su raspisani za 5. srpnja?

Ako je suditi i prema ovom primjeru, podijeljenost je konstanta hrvatskog društva. Jer odluci HDZ-ove većine da se Hrvatski sabor raspusti pet mjeseci prije isteka mandata i da u skladu s tim na parlamentarne izbore izlazimo usred ljeta gotovo isti bi broj ispitanika rekao i da i ne.

Pretočeno u brojke to izgleda ovako – ljetne izbore u uvjetima korone potpuno ili uglavnom podupire 43,5% ispitanika, a uglavnom ili nikako 43,9%. Onih koji ne znaju ili se ne mogu odlučiti je 12,6%.

Kako u svibnju kod ispitanika kotiraju trojica predsjednika – države, Vlade i Sabora?

Ako bi se odgovor morao svesti na jednu rečenicu onda bi glasio: kod birača najbolje prolazi predsjednik države, najlošije predsjednik Sabora, a predsjednik Vlade je između njih.

Za gotovo dvije trećine ispitanika Zoran Milanović je izrazito ili uglavnom pozitivan (57,8%), a za 33,9% uglavnom ili potpuno negativan. Indiferentno je prema predsjedniku države malo više od 8 posto (8,3%) ispitanika.

Doživljaj Gordana Jandrokovića potpuno je suprotan. Mišljenje više od polovice (52,4%) anketiranih o njemu je uglavnom ili potpuno negativno, a samo 28,9% predsjednika Sabora smatra pozitivnim. Njih 17,4% ga ne doživljava, dok više od jedan posto (1,3%) nema pojima tko je Gordan Jandroković.

Za predsjednika Vlade svi znaju i ono što znaju više od polovice (53,0%) smatra izrazito ili uglavnom pozitivnim. Negativno ga ocjenjuje 37,5% ispitanika, a 9,5 nema stav o Andreju Plenkoviću.

Ni na njegov ni na rejting predsjednika države incident na obljetnici Bljeska u Okučanima nije utjecao jer ih birači približno jednako ocjenjuju kao prošli mjesec.

O tome, pak, je li predsjednik trebao otići iz Okučana građani su poprilično podijeljeni. Postupak Zorana Milanovića potpuno ili uglavnom podupire 43,9% ispitanika, dok ga ne podupire 46,2%. Ukupno 10 posto je onih koji ili nemaju stajalište (9,0%) ili se nisu željeli izjasniti (0,9%) o predsjednikovu odlasku iz Okučana zbog natpisa “Za Dom spremni” na majci jednog od sudionika službenog protokola.

Facebook Comments