Afera Mercedes u ministričinu dvorištu: Gabrijela Žalac je zapravo pripadnica zlatne mladeži HDZ-a

Afera Mercedes u ministričinu dvorištu: Gabrijela Žalac je zapravo pripadnica zlatne mladeži HDZ-a

Gabrijela Žalac, rođena 1979. godine u Vinkovcima kao Gabrijela Ivanković, kći je jedinica majke ekonomistice i oca koji je radio u Jugoslavenskim željeznicama. Početkom 1990-ih roditelji su se učlanili u HDZ i postupno postali dio vinkovačkog, ali i istočnoslavonskog establišmenta.

U ranoj mladosti nije se činilo da će Gabrijela Ivanković postati žena od karijere. Udala se rano, već u 4. razredu gimnazije i prije mature rodila prvo od četvero djece. Ključnu ulogu u poticanju njezinih ambicija i otvaranju vrata koja su mnogim pripadnicima njezine generacije u Slavoniji ostala zatvorena imala je njezina majka, pišu 24 sata.

U ratom i privatizacijom devastiranoj Slavoniji za ekonomiste i nije bilo osobitog posla. Tvrtke i četiri slavonske banke u drugoj polovici 90-ih tonule su jedna za drugom. Val stečajeva harao je Slavonijom. Probitačna Vinka Ivanković, majka današnje ministrice Gabrijele Žalac, postala je stečajna upraviteljica.

Gabrijela Žalac se 2007. učlanila u HDZ i napredovala na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. i pročelnice. Tu će, pak, godinu posebno pamtiti jer je u siječnju imenovana direktoricom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., a u listopadu je postala i ministrica. Za uspon na ministarsku dužnost od velike joj je pomoći u HDZ-u, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, bila preporuka moćnog čovjeka slavonskog HDZ-a i potpredsjednika te stranke Tomislava Čuljka.