Kad ćemo skinuti maske: Alemka Markotić najavila što će se pred zimu događati s cijepljenjem

Kad ćemo skinuti maske: Alemka Markotić najavila što će se pred zimu događati s cijepljenjem

Alemka Markotić bila je gošća Dnevnika Nove TV te je komentirala aktualne teme u vezi s pandemijom koronavirusa.

Valentina Baus razgovarala je s Alemkom Markotić, ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” o aktualnostima s pandemijom.

Posljednjih dana spominje se završetak trećeg vala pandemije bolesti COVID-19. ”Jasno je da smo uspjeli prelomiti krivulju i da ide polako pad. Naravno, još je uvijek rano za opuštanje jer smo u silaznoj fazi. Još su broj veliki, iako su ohrabrujući sa praktično 50 postotnim padom, na primjer danas”, objasnila je Markotić.

ekla je da još uvijek ljudi moraju biti oprezni. Kada se prikupi više podataka i postigne dovoljna procijepljenost, Markotić poručuje: ”Svi vjerujemo da ćemo u dogledno vrijeme moći biti bez maske”.

Bolnice uvijek kaskaju za epidemiološkim djelom, kaže, te će se olakšanje osjetiti za tri do četiri tjedna. Također, napomenula je da se dinamika cijepljenja ubrzava. ”Mislim da je to iznimno važno. Ja se iskreno nadam da će naše službe napraviti izvrstan posao i da će se veliki broj cijepiti”, izjavila je.

Jedna od tema koja kruži već određeno vrijeme jest docjepljivanje trećom dozom.

”Vrlo je moguće da će se negdje pred zimu trebati još jedno docjepljivanje, moguće je da će biti situacija kao s gripom – da ćemo svake godine trebati određeno docjepljivanje i tu čekamo neke nove, relevantne podatke”, objasnila je te dodala da ako se licence za cjepiva protiv koronavirusa neće naplaćivati, kao što se govori, to će biti ”jako velika stvar za globalno zdravstvo”.

Povratak u normalu jest želja mnogih. Alemka Markotić otkrila je da bi na jesen mogli imati puno bolju situaciju u odnosu na ovu zimu. ”Vrlo moguće da od idućeg proljeća bismo mogli puno slobodnije disati”.

Foto: Hina